Last news in Fakti

4 Януари, 2023 15:37 4 557 25

Бойните машини Patria AMV бяха взети на въоръжение от сухопътните сили на 4 държави

  • patria-
  • въоръжение-
  • patria amv 8x8-
  • държави-
  • финландия

Това са Япония, Словакия, Швеция и Финландия

Бойните машини  Patria AMV бяха взети на въоръжение от сухопътните сили на 4 държави - 1

2022 г. завършва успешно за финландската фирма Patria. Компанията, която е един от основните конкуренти в процедурата за модернизацията на българските Сухопътни войски, спечели редица търгове, стартирали още преди началото на войната в Украйна. Patria AMVxp 8x8 ще се произвежда на местно ниво в Япония и в Словакия. През 2022 програмата на Patria за производство на бойни машини 6x6 се разшири до Швеция и Финландия, като Германия също заяви интерес да се присъедини към нея.

Продуктите от семейството Patria AMV включват модерните Patria AMVxp 8x8 и Patria 6x6. И двете машини са модулни, лесно се адаптират към различни нужди и лесно се поддържат, като осигуряват висока сигурност на войниците, защитават войските дори в най-тежките условия и при изпълнение на мисиите. Това се постига чрез подобрената мобилност на нашите машини AMV, превъзходната защита, повишената огнева мощ, по-високия капацитет на полезен товар и чрез използването на най-високи технологии за да отговорят на изискванията на различни клиенти в постоянно променяща се среда по целия свят. 2022 г. беше белязана със значителен успех за продуктовата фамилия Patria AMV.

През декември 2022 г. министерство на отбраната на Япония обяви, че Patria AMVxp 8x8 е избрана за Японските сухопътни сили за отбрана като следваща бойна машина - колесен бронетранспортьор 8x8 по програмата WAPC. Изборът включва лиценз за производство на машините в Япония, с развитието на технологиите и значителен принос на местната индустрия, осигуряваща доставките и обслужването в Япония. Бойните машини Patria AMVxp 8x8 ще заменят бронетранспортьорите Type-96 8x8, които в момента са на въоръжение в Японските сухопътни сили за отбрана.

„Изборът на Patria AMVxp 8x8 и нашият доказан лицензионен модел е страхотно доказателство за способността на Patria да доставя най-нови технологии и да осигурява местна сигурност на доставките. Patria AMVxp 8x8 успешно доказа своите превъзходни характеристики, както и своята мобилност и защита, в различни мисии за управление на кризи и едногодишни тестове на платформа, извършени от японските сухопътни сили. Япония ще бъде деветата страна потребител на фамилията бойни машини AMV на Patria. Японските сухопътни сили за отбрана ще получат най-съвременните и високопроизводителни машини AMVxp 8x8, произведени в Япония, за да поддържат критични операции за десетилетия напред“, казва Яне Раколайнен, вицепрезидент на Patria.

През август 2022 г. Словакия и Финландия подписаха с Patria цялостно споразумение между правителството (G2G) за закупуване на 76 бойни бронирани машини (ACV) от Patria. Бойните машини AMV ще бъдат оборудван със словашката оръжейна система Turra, която беше демонстрирана в България на платформата Patria. Словашкото решение се базира на оферти, подадени в края на 2021 г., както и на тестове на машините и оръжейните системи, проведени през февруари 2022 г. Офертата предложена от Patria отговаряше най-добре на изискванията.

Януари 2022 г. финландските сили на отбраната сключиха споразумение с Patria за закупуване на пред серийни бойни машини Patria 6×6. Patria 6×6 беше избрана като базова платформа за превозно средство за Латвия и Финландия. Швеция официално обяви желанието си да се присъедини към ръководената от Финландия програма CAVS (Common Armored Vehicle System), която е отворена и за други страни с взаимен интерес със страните участнички. Програмата напредна към фазата на проучване и разработване на продукти с Латвия през есента на 2020 г. През август 2021 Латвия поръча първите 200 бронирани машини за превоз на войници г., от които Patria достави първите машини в края на октомври. На свой ред Министерството на отбраната на Финландия и Patria подписаха писмо за намерение за поръчка на 160 нови бойни машини 6x6 за Финландия през 2023 г.

Patria активно участва в редица търгове и наскоро предостави отговор на българското МО относно искането за информация за нова бойна машина. „Patria присъства в България от 2007 г. , ние сме гъвкави имаме намерение да участваме в следващия етап на процедурата за придобиване на бойни машини RFP както чрез търг, така и чрез междуправителствени преговори“, отбеляза Яне Раколайнен.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    15 10 Отговор
    Патрави каруци.
  • 2 Соломон Паси

    5 7 Отговор
    Искаме Пума!
  • 3 КОНТРАТА

    16 8 Отговор
    Тамън никъде не са взети на въоръжение пропагандата на соросоидите да ги набутат на БНА есестс добра комисионна. Туй няма никайва защита една метална каляска!

    Коментиран от #19

  • 4 Последния Софиянец

    19 7 Отговор
    Нещо много високи ми се виждат.Лесни мишени.

    Коментиран от #9

  • 5 Бгг

    14 1 Отговор
    Нашите военни избраха ли си коя машина да вземат ??? То голямо чудене се чудят. При такива сделки трябва да се забранят комисионите, да се извикат хора, които са работили с такива техника т.е. специалисти ите да я изберат.

    Коментиран от #24

  • 6 Бесен- _Язовец

    12 5 Отговор
    Пръ.дналата Патрия в пръд.налата Българска армия
  • 7 аналитик

    13 5 Отговор
    Ковчег на колела.
  • 8 Бойко окраде парите за нашите

    10 2 Отговор
    И ние трябва да си купим 160броя Патрии нашук на русофилите.
  • 9 Хаха

    11 12 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Не е като сапунерката МТЛБ.
  • 10 Катафалки

    8 10 Отговор
    Птроните на Калашник пробиват бронята им като кашкавал!

    Коментиран от #21

  • 11 Това ли оръжието на САЩ?

    8 9 Отговор
    С този картонен макет ли ще плашат Русия!? Че и по джапанки, това става само за краварника, да вози сено на кравите.

    Коментиран от #22

  • 12 ТраЛаЛа

    4 2 Отговор
    нещо май се повтарят едни и същи неща няколко пъти, а нестава ясно каква е ролята на България
  • 13 АУУУУУ

    6 4 Отговор
    СЕГА НАШИТЕ РУСОФИЛИ ЩЕ ОБЯСНЯВАТ КОЛКО Е ЛОША ........НЕ РАЗБРАХ САМО ЗАЩО ШВЕЦИЯ, ЯПОНИЯ ЩЕ КУПУВАТ 😱😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 14 Истината съм аз

    2 4 Отговор
    Във времена в който ракетните подразделения са от първостепенно значение ,да купуваш някакви изсушени танкове е смешно и е само Хвърляне Пари на Вятъра !!!!!
    Да не би българската армия да напада на някъде?????
    Купчини желязо дето една модерна противотанкова ракета прави на старо желязо .,и то от един човек !

    Коментиран от #20

  • 15 гойда орки!

    1 3 Отговор
    на орките им изтече маслото 😝
  • 16 Да вярно е

    0 5 Отговор
    Партия не хубави машини защото са от стомана марка ст3.
    Най добро и най добра цена са руските бумеранг със стомана метало-керамика с пасивна и активна защита. Са на цени като патрия с марка стомана ст3. Плюс корубината- корпуса може да се достави в България и да послужи за създаване на български бтр и танкове. Някой модификации на БТР бумеранг са преминали успешни тестове срещу американските джавалин но се провали ли на тест по цена доста са по скъпи от другите.

    Коментиран от #18

  • 17 БеГемот

    3 4 Отговор
    Абе някой американски кош трябва да вземем...доказал се от преди априлския пленум...
  • 18 бумейранг

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Да вярно е":

    като сърмата ли 😄
  • 19 Баро

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОНТРАТА":

    Шот па бмп1 са мноо убави като ги резне жавелина и ставт точно кат косервите с корбид и вода ги дигах едно вре
  • 20 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Истината съм аз":

    Абе тука много разбирачи
    Зада се зачисли победа пехотата трябва да завладее столицата пеша ли ше ходите до там
  • 21 Баро

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Катафалки":

    Ти кога пробва

    Коментиран от #25

  • 22 Баро

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Това ли оръжието на САЩ?":

    Секи ден гледаме скрап в украйна 10 месеца яко а у залива зо две войни почти не видех осве на иракчаните
  • 23 Бай Иван

    3 0 Отговор
    А при нас какво ново . Метли с дистанционни да има кашиците да метат поделенията , че и без друго няма какво друго да правят .
  • 24 Фоки

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бгг":

    Изглежда японците са много прости за да ги предпочетат бе умник.Това червения примат е с пилешки мозък
  • 25 Тиква американска

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Баро":

    Вчера