Last news in Fakti

22 Август, 2013 10:42 2 516 0

Даниела Бобева: Рано или късно трябва да приемем еврото

  • даниела бобева-
  • разходите-
  • еврото-
  • печатницата на бнб

Няма да има втора актуализация на бюджета

Даниела Бобева: Рано или късно трябва да приемем еврото - 1
Снимка: БГНЕС

„За момента няма достатъчно аргументи за втора ревизия на бюджета. Министрите са взели решения за редуциране на разходите. Това правителство е фискално сериозно - трябва да се потискат необоснованите разходи, за да гарантираме балансирана икономика.  Всеки непредвиден разход ще се обсъжда в Министерски съвет”. Това каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия.

По отношение приватизацията на печатницата на БНБ Бобева заяви, че няма повод за притеснение. „Да успокоим гражданите и политиците - няма драма, няма трагедия. БНБ знае какво върши. С политиката си в кризата централната банка доказа способностите си да решава важните въпроси. През септември управителят на БНБ Иван Искров ще обясни цялата ситуация. Все пак обаче става дума за секретни неща, затова не очаквайте голяма публичност по въпроса”, допълни тя.

„Спекулира се с термина „разплащане с бизнеса”. Надяваме се икономиката да се върне към нормални стойности. В кризата, когато се тресе целият финансов сектор в Европа, конкуренцията между печатниците е огромна. Ние трябва да приемем еврото рано или късно. Трябва да се мисли дългосрочно”, каза вицепремиерът.

Бобева коментира и новата регулация и закона за управление на държавните предприятия. „Има различни модели на управление на държавното участие. Има обществено съгласие, че държавните предприятия не се управляват добре. В момента има 224 дружества с държавно участие над 50%. Извършва се ревизия на тези с миноритарно участие. Проблемът е, че не е ясна стратегията за развитието им. Целта на закона е да се избегне политическата намеса. Важно е да има прозрачност, както в публичните дружества”, заяви вицепремиерът по икономическото развитие.

Според Бобева трябва да се намали административната тежест, да се даде глътка въздух и на бизнеса, и на гражданите. Първите 24 мерки за това вече са готови, но някои от тях бяха посрещнати с възражения. „Тези, които са измислили режимите, не искат да ги махат.  Ако искаха да ги махат, изобщо нямаше да ги правят. Логично е да има съпротива”, каза Бобева.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА