Last news in Fakti

22 Август, 2013 11:15 2 437 1

Румен Петков: Или ще изгубим 100 млн., или някой ще ги открадне

  • печатницата-
  • бнб-
  • технопарк-
  • румен петков-
  • прокуратурата-
  • проверка

В БНБ тече ремонт въпреки проверката на прокуратурата

„В момента в печатницата на Българска народна банка тече ремонт. Независимо от проверката на прокуратурата, ангажиментът, който някак си е мотивирал ръководството на БНБ да отиде на това решение, очевидно е неотклоним. Прокуратурата и ДАНС нямат значение”. Това коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова тв бившият министър на вътрешните работи Румен Петков.

Поводът за изказването му е шумът, който се вдигна покрай създаването на смесено дружество между печатницата на БНБ и френски филиал на белгийската компания „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, което да печата банкноти у нас. В момента прокуратурата и ДАНС проверяват сделката.

Според Петков е видимо, че всичко това се прави зад гърба на Народното събрание. „Това се прави по един начин, който е дълбоко непубличен. Обвиненията на обществото са за задкулисие и неяснота, за липса на регламент”, изтъкна бившият вътрешен министър.

„Аз и до ден днешен съм убеден, че Станишев и ръководството на пратията са били информирани преди повече от месец за ситуацията. И фактът на мълчанието ни прави съучастници като партия. Ако ние бяхме реагирали навреме, намяше да се стигне до тази драма. Вие представяте ли си какъв ангажимент е това - при налична проверка на прокуратурата, да започнат строително-монтажни разделителни дейности и т.н. Значи, тези хора толкова са заложили, че нито прокуратура, нито ДАНС, нито Народно събрание, може да ги спре. Ангажиментът очевидно е с тежести, които не подлежат на коментар и съмнение”, добави Румен Петков.

По думите му, на 30 септември технопаркът трябва да е готов, а все още за него няма проект. Той обвини служебното правителство за този пропуск.

„Служебното правителство нанесе ужасяващи поразии и технопаркът е една от тях. 100 млн. пряк бенефициент е София технопарк. На 30 септември той трябва да е готов. Още нямаме обществена поръчка за проектант, за инженеринг. И какво ще направят сега – ще обявят спешно обществената поръчка и ще се яви един”, коментира Петков.

Според него икономическият министър трябва незабавно да предприеме мерки по сформирането на съвършено ново ръководство на технопарка.

„Той подмени двама от трима. Но управителят е човекът, който носи отговорност за необявяването на обществените поръчки. Или ще загубим 100 милиона, или някой ще се опита да открадне една част от тях”, заключи той.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kiko Kikov

    0 0 Отговор
    i ti baq para si zavlqkal sersemino