Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Февруари, 2023 07:55 1 428 15

Лондон прехвърля пари на Абрамович във фонд за подпомагане на Украйна

  • роман абрамович-
  • челси-
  • фонд-
  • дарение

Става дума за 2.3 млрд. британски лири

Лондон прехвърля пари на Абрамович във фонд за подпомагане на Украйна - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Британското правителство е близо до разрешаване на прехвърлянето на 2,3 милиарда британски лири от продажбата на футболен клуб Челси, собственост на милиардера Роман Абрамович, към нова благотворителна фондация, която ще помага на засегнатите от конфликта в Украйна, съобщи британският вестник The Telegraph, позовавайки се на свои източници. Британските власти финализират подготовката на всички необходими документи, но все още се нуждаят от одобрение от Европейския съюз, тъй като Абрамович е под санкции както във Великобритания, така и в ЕС.

Абрамович продаде Челси през май 2022 г. Оттогава парите са в запорирана сметка. Дарението може да стане едно от най-големите в света в полза на жертвите на подобни конфликти, отбелязва вестникът. Фондът може да получи парите до няколко седмици, твърди изданието. Фондацията е близо до получаването на лиценз от Комисията за благотворителност на Обединеното кралство.

Още новини от Украйна

През следващите седмици бордът на фондацията ще бъде представен и проектите ѝ ще бъдат обявени, като бордът ще включва "световно признати" фигури от хуманитарната и бизнес сфера.

Пресслужбата на Абрамович в отговор на запитване от Forbes обясни, че след продажбата на клуба парите "никога не са били превеждани по сметката на Абрамович и оттогава са били на разположение на британските власти". „Г-н Абрамович няма достъп до тези средства и не участва в процеса на тяхното разпределение“, подчертава пресслужбата на бизнесмена. Той припомни, че преди продажбата на Челси Абрамович обяви, че иска приходите да бъдат дарени на благотворителна фондация за „нуждите на жертвите от двете страни на конфликта между Русия и Украйна“. „Говорим изключително за хуманитарна помощ за населението“, уточниха от пресслужбата.

Новата благотворителна фондация ще се управлява от Майк Пенроуз, бивш ръководител на британския отдел на една от най-големите благотворителни организации в света Unicef, в съответствие със споразумение, което правителството на Обединеното кралство и Абрамович подписаха през май 2022 г. По-рано Пенроуз каза, че е в постоянен контакт с британското правителство и е посетил Украйна през 2022 г.

Малка част от постъпленията от продажбата на Челси бяха освободени през 2022 г., за да може Пенроуз да наеме адвокати, които да създадат правната рамка на фонда. Сред задачите на фонда ще бъдат доставката на хуманитарна помощ, включително медицинско оборудване, както и подпомагане на хората близо до фронтовата линия с храна, образование и медицински грижи.

Според споразумение с правителството нито Абрамович, нито Челси могат да печелят от средствата, предназначени за фонда. Самият Абрамович реши да изпрати парите от продажбата на Челси на благотворителна фондация, той обяви това през март 2022 г. Фондът ще помага на жертвите на "военната операция" на Русия в Украйна от всички страни: руснаци, украинци, жители на ДНР и ЛНР.

Абрамович купи Челси през 2003 г. за 187 млн. USD. Новите собственици на клуба през 2022 г. бяха група инвеститори, водени от американския милиардер Тод Боели.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    40 5 Отговор
    пиратите си остават пирати завинаги. Веднъж откраднал, цял живот само с това се занимава.
    Англичаните от мъгливия Албион. Явно кражбата е част от тези прословути "евроатлантически ценности", които никой не обяснява какво включват.

    Коментиран от #2

  • 2 В.В.П.

    36 4 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    ,,цивилизования,, запад от векове съществува благодарени на кражби.
    Видя се колко струват като няма вече от къде да се краде, една СВ0 ги занули за няколко месеца
  • 3 Гориил

    28 2 Отговор
    Веднага щом Европа влезе във война с Русия, самият Абрамович се превърна във футболна топка. С ритник в задника трябва да върнете тази топка в Русия. Европа не взе предвид един фактор. Всички европейски активи останаха в Русия.И това са стотици милиарди, които никой няма да пусне от Русия.
  • 4 свидетел

    26 3 Отговор
    британците - най-крадливото и нагло племе на света от векове !!!

    Коментиран от #5

  • 5 Гориил

    22 3 Отговор

    До коментар #4 от "свидетел":

    След като заграби парите на руските олигарси, Лондон няма да може да отговори адекватно на реципрочното изземване на британски активи в Русия. В Русия има британски активи на стойност стотици милиарди лири. И не мога еднозначно да отговоря кой е пострадал повече.
  • 6 Перо

    16 1 Отговор
    Ционистки, джендърски уйдурми!
  • 7 Гражданин

    8 2 Отговор
    Демокрация Сър !
  • 8 12343211

    1 3 Отговор
    Фонда е за подпомагане и на руснаци и на украйнци...

    Коментиран от #12

  • 9 бушприт

    6 2 Отговор
    Фондът е само повърхността под която се крият кражбите на бритите. Иначе все се чудят от кого и от къде да си дръпнат кинти.
  • 10 Ицо

    7 2 Отговор
    Сега който е луд да инвестира и да вкарва пари на мърлявия остров и да чака да му ги откраднат тия алкохолици
  • 11 Търновец

    2 4 Отговор
    Роман Абрамович (Челски) беше губернатор на много богатата на злато и нефт Чукотка и отиде в Израел с милиарда. Аз бях в СССР когато се разпадна - 1991 годишната заплата на Йелцин беше около 150 долара, а месечната заплата на висшист само един долар. Чукотка е по-богата от Кувейт на суровини а там хората живеят така както са живеели преди 200 години - в юрти от еленови кожи и с кучешки впрягове, същото и в други области на Сибир.
  • 12 Румен

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "12343211":

    🤣🤣🤣 Я СТИГА ГЛУПОСТИ !!! Знаеш ли кога ще Преведат на Руснаците и Стотинка... ? ТОЧНО НИКОГА. 👍 ВСИЧКО ОТИВА ЗА ФАШИСТКА УКРАЙНА. ЗА ОРЪЖИЕ. НЯМА ДА ИМА ,ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ.
  • 13 Румен

    3 1 Отговор
    НИКОЙ ДА НЕ МЪРДА - ТОВА Е ОБИР !!! ✅ Нагъл Английски ОБИР. ОТКРАДНАХА МУ ПАРИТЕ - ЗА ДА ПОДПОМОГНАТ ФАШИЗМА В УКРАЙНА ЗА ДА СИ КУПЯТ ОРЪЖИЕ , С КОЕТО ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОБСТРЕЛВАТ ЖИЛИЩНИТЕ РАЙОНИ В ДОНБАС - И ДА ИЗБИВАТ ЖЕНИ И ДЕЦА !!! 🤮 💩 ДАНО РУСНАЦИТЕ , ВИ УДАРЯТ С ЯДРЕНИЯ ,САРМАТ И ДА ПОТОПЯТ ТЪПИЯ ВИ ОСТРОВ. ПИЯНИЦИ ПОБЪРКАНИ !!!
  • 14 Един

    2 0 Отговор
    Сега с тези откраднати руски средства предстои "възстановяване на Украйна" и те ще се разпределат между много сметки в Англия и Щатите , а Украйна ще пие една студена вода ... докато все още има студ!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.