27 Август, 2013 17:24 2 677 0

Най-важното на работното място е ...

  • работно място-
  • it специалисти-
  • условия на работа

През последните години бяха извършени редица допитвания, проучвания, семинари относно работното място. Подобряването на работната среда е особено важно като се вземе предвид фактът, че човек прекарва в офиса минимум 8 работни часа. Да, с развитието на интернет през последните години, днес все повече хора упражняват професията си от вкъщи. От началото на тази година обаче се заговори за връщане към класическата форма на работа – от офиса. Причината е най-вече липсата на упражняване на контрол над служителите.

Една от най-модерните професии е тази на IT специалистите. Това е и причината от компанията Tishman International да направят проучване на какво най-много държат служителите от сектора. Наличието на естествена светлина,  вентилация и климатизация и ... удобния стол са сред най- важни елементи от офис пространството за IT специалистите у нас. Това посочват 80% от анкетираните.

За половината от респондентите важни са мястото за релаксация и липсата на шум. Този висок процент сигурно се дължи на факта, че 23% не са доволни от условията за релаксация и кухня, които имат към момента.

Различни са и предпочитанията на служителите, които работят в дадения офис до и над 3 години. Тези с по-малък стаж акцентират върху естествената светлина и кухнята, докато тези с над 3 години държат на това да няма шум на работното място.

Технологичната обезпеченост на офиса логично е сред най-значимите фактори за IT специалистите. Сред елементите, които я оформят с най-голяма важност са наличието на достатъчно техника (78%), лесния достъп до нея (71%) и средства за защита при работа (73%). По-маловажен елемент е техниката да е нова. Този фактор е от значение за 45% от запитаните.

„Започнахме серия от проучвания, които целят да установят кои са важните елементи от работната среда и какви са нуждите на служителите в различни сфери. Първото проучване направихме сред заетите в IT компании. За нас, като компания, която управлява Sofia Airport Center е от значение осъзнатата нужда от модерна и здравословна работна среда. Преди няколко години, ние избрахме да изградим бизнес комплекс с възможност за релаксация сред зелени и водни пространства, осигуряване на достатъчно дневна светлина и свеж въздух, намаляване на шума. Специфичните нужди на служителите на високотехнологичните компании, бяха сред факторите, които отчетохме при изграждането на нашия устойчив комплекс. Резултатите от проучването показват, че има нарастваща нужда от този тип работна среда и нейното търсене ще се повишава и през следващите години”, каза Олга Стоичкова, търговски мениджър в Tishman International.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА