Last news in Fakti

2 Септември, 2013 16:03 1 668 0

Стойнев: Българите се нуждаят от образование и препитание

  • стойнев-
  • българите-
  • нуждаят-
  • образование-
  • препитание

Бизнесът ще участва във формирането на политиките в икономиката

Стойнев: Българите се нуждаят от образование и препитание - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев започна серия от регионални посещения, в рамките на която ще се среща с представители на бизнеса по места.

„Правителството започва активен диалог с българския бизнес, политиките ще се формулират от долу нагоре, а нямат да се спускат, както бе до сега. Предстоят срещи в цялата страна, в рамките на които искаме да чуем проблемите и вижданията на икономически активните представители на големия, средния и малкия бизнес. Стратегии, политики и промени ще се правят съгласувано с тях”, обяви в Хасково министър Драгомир Стойнев. Той е на посещение в Хасково и Димитровград, където проведе редица срещи с представители на местния бизнес.

По време на посещението си в Хасково, министър Стойнев се срещна с ръководствата и служителите на фирми от хранително-вкусовата промишленост, производство на машини и съоръжения, текстилната и химическата промишленост.

„По време на всички разговори бе изразена принципна подкрепа за политиката на правителството и желание за стабилност и избягване на нов период на политическо безвремие”, заяви министър Стойнев.
По време на разговорите с представители на бизнеса министър Стойнев сподели и плановете за провеждане на нова външноикономическа политика. Тя трябва да е резултат от сериозен анализ, който да открои нови бързоразвиващи се пазари и да оцени потенциала на българските производители.

„Безвремието и инерцията във външноикономическа политика трябва да бъдат преодолени и държавата да помогне за отваряне на врата за българска продукция към перспективни пазари. Имаме единомислие с Министерство на външните работи в тази посока”, заяви министър Стойнев. Той подчерта потенциалa и възможностите на страните от ОНД. Важен партньор могат да бъдат и съседните балканските страни, смята още министър Стойнев.

„Образование и препитание” – от това се нуждаят българите заяви Стойнев. Той сподели, че по време на всички срещи бизнесът е изтъквал като основен въпросa с липсата на квалифицирана работна ръка. „Инвестицията в образование е инвестиция в икономиката и в дългосрочен план - в заетост. Затова аз ще поддържам пред колегите си в Министерски съвет предложението за разглеждане на образованието като стратегически сектор и съответно насочване на по-големи бюджетни средства, включително и за реформирането му”, заяви министър Стойнев.

Предстои подписване на съвместно споразумение между Министерство на икономиката и енергетиката, Министерство на образованието и науката и Министерство на труда и социалната политика за подготовка на кадри, които да отговарят на нуждите на българския бизнес – инженери, шлосери, технически специалист и др. С тази реформа се цели учениците да се обучават и на занаят. Тази идея ще бъде реализирана съвместно с представители на бизнеса, които изразиха готовност да съдействат и да обучават нужните им  специалисти, като след това наемат и на работа, обяви още министър Стойнев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА