Last news in Fakti

4 Септември, 2013 14:56 1 505 0

Еврозоната излезе от 18 месечна рецесия

  • икономика-
  • бвп-
  • евростат-
  • рецесия-
  • еврозона

БВП на 17 от страните в Еврозоната е нараснал с 0,3 на сто

Еврозоната най-накрая излезе от 18-месечната рецесия, но икономиката на блока все още изостава в глобален мащаб, сочат данни на Евростат.

БВП на 17 от страните в Еврозоната, дом на около 340 милиона души е нараснал с 0,3 на сто през второто тримесечие на 2013 г. в сравнение с предходните три месеца, сочат окончателните данни на статистическата агенция.

Икономиката на всички 28 страни от Европейския съюз е нараснала през периода април-юни с 0,4% спрямо първото тримесечие на годината, а в сравнение със същия период на 2012 г. не се е изменила. Това значи, че европейската икономика през периода април-юни е излязла от рекордно дългата рецесия. През първото тримесечие на 2013 свиването на БВП на еврозоната спрямо четвъртото тримесечие на 2012 е било 0,3 на сто.

През същия период, икономиката на САЩ е нараснала с 0,6 на сто в сравнение с първото тримесечие и с 1,6 на сто в сравнение с година по-рано.

Според последните данни става ясно, че икономиката на Португалия е постигнала най-висок ръст през второто тримесечие с печалба от 1,1%. Германия, Литва, Финландия и Великобритания са регистрирали ръст от 0,7%, докато Кипър, Словения, Италия и Холандия – спад от съответно 1,4%, 0,3%, 0,2% и отново 0,2% спрямо първите три месеца на годината.

След публикуването на данните редица анализатори и официални лица приветстваха края на рецесията. В същото време обаче изразиха и загриженост относно дълговата криза, която продължава да подкопава икономиката и да държи безработицата рекордно висока.

В България е отчетен спад на БВП от 0,1% през второто тримесечие спрямо първото, а на годишна база икономическият ръст на страната ни се изчислява на 0,2%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА