Last news in Fakti

6 Март, 2023 22:48 1 203 13

Добър сигнал: Ръст на БВП на България в края на 2022 г.

  • бвп-
  • финанси-
  • нси

Това сочат данните от анализ на Финансовото министерство

Добър сигнал: Ръст на БВП на България в края на 2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Според експресните оценки на НСИ през четвъртото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт на страната ни е нараснал с 2,1% на годишна база. Това се посочва в редовния месечен обзор на българската икономика, изготвян от Министерството на финансите (МФ). В обзора, който разглежда основните макроикономически показатели, са използвани данни към 15 февруари тази година.

Отчита се ускоряване на растежа на крайното потребление до 4,7 на сто, понижаване на инвестициите в основен капитал с 3,3%, повишение в износа със 7,2%, обобщи "Нова телевизия".

През декември растежът на краткосрочни индикатори се забавя, се отбелязва още в анализа. Промишленото производство нарасна с 1% на годишна база, движено от производството на метални изделия, напитки, електрически съоръжения.

В същото време се отчита спад при производството на енергийни продукти и машини и оборудване. Растежът на оборота в промишлеността е 23,1%, с основен принос от енергийните и хранителните продукти. Индексът на строителната продукция спадна с 6,3 на сто, най-вече заради сградното строителство. При оборота в търговията на дребно е отчетено забавяне в растежа до 3,4%, което се дължи на търговията с нехранителни стоки, сочи още анализът.

Отчита се леко повишение на индикатора за бизнес климатa през януари спрямо декември, но и влошаване на доверието на потребителите. Показателят за бизнес климата се повишава с 0,4 пункта поради по-благоприятни очаквания за бъдещото състояние на предприятията от промишлеността и търговията на дребно. Същевременно се влошават оценките за текущото бизнес състояние в услугите и строителството.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 1 Отговор
    От оръжие , бензин,нафта и храни за Украйна.Няколко човека прибират милиарди.

    Коментиран от #3

  • 2 Делю Хайдутин

    10 1 Отговор
    В момента най големия ни износ е за Украйна.Вече друг въпрос е дали плащат.
  • 3 Е то зa принципa

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    в БВП влизaт дори печaтaнето нa веcтници и погребениятa, тa товa вдигaне е много cъмнително.
  • 4 Гориил

    5 1 Отговор
    Этот рост сопоставим с ростом подсанкционной российской экономики в 2023 году.
  • 5 честен ционист

    10 1 Отговор
    Хахаха, при инфлация от 60-80%, а ори някои дефицитни стоки в хиляди, увеличение на БВП от 2.1% си е пълна подигравка. Напрактика българинът вече се лишава от основни потребителски стоки, а за луксозни, дори вече не си и мечтае.
  • 6 Госあ

    14 3 Отговор
    Направо не мога да повярвам как основната и реална част от БВП все още се определя в най голяма степен от руските съоръжения строени през соца преди половин век и повече, при положение че вече 33 години живеем в прекрасната западна демокрация ! Имам предвид оръжие, петролни продукти и ток !

    Коментиран от #7

  • 7 Мда

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Ако не бяха сдс, ндсв и герб нямаше да сме на последно мяст в ЕС. Съоръженията от соца си работят, въпреки мистър ЙЕС - Борисов и мисис ЙЕС - Кунева, която затри блокове от АЕЦ.
  • 8 Кфлфо

    3 1 Отговор
    Да е жива и здрава войната!
    Да са живи и здрави всичките ни Арсенали!
    И зърнарите, и петролеарите

    Извинете!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 дядото

    2 0 Отговор
    да,силно увеличение.лошото е е,че е само на базата на износ на оръжие за украйна.и че народа не го усеща
  • 12 Вярваме

    1 1 Отговор
    Щом стЪкмистиката така е казала,значи е така!
  • 13 хммм

    1 0 Отговор
    От толкова голям "ръст" станахме швейцария на балканите..