Last news in Fakti

16 Септември, 2013 15:23 1 828 0

Може да се откажете от кредит до 14 дни след вземането му

  • бърз кредит-
  • права-
  • лихви

Българинът взема бързи кредити, за да си плати най-вече тока и други комунални услуги. Някои бъркат бързия кредит с аванса до заплата. Трябва обаче да се знае, че този вид заем е скъп и лихвата по него е висока. „Това означава, че е необходимо да положат повече усилия да съберат цялата съществена информация за конкретния кредит и за предлаганите на пазара кредити преди да подпишат договор за своя заем”, обясняват от Комисията за защита на потребителите.

Какво да направите преди за кандидатствате за бърз кредит?

Задължително трябва да получите информация относно:

         * общата сума за връщане;
         * лихвеният процент;
         * годишният процент на разходите по кредита (ГПР);
         * срокът на договора;
         * размерът и броят на погасителните вноски (в т.ч. комисионните и таксите  на финансовата институция).

„Най-точният показател за сравняване цената на два кредита е ГПР.  Той включва договорената лихва, дължимите такси и комисионни към банката или небанковата финансова институция (такса за разглеждане на документи, комисионни за обработка, годишни или месечни такси и др.) и в най-голяма степен може да го ориентира доколко предлаганият кредитен продукт е подходящ за него”, разясняват от Комисията.

Потребителите имат право да се откажат от договора за кредит до 14 дни след сключването му. Това става при определен ред, а именно: следва потребителят да изпрати уведомление до кредитора за отказ от сключения договор. Той трябва и да върне получената сума, заедно с начислената договорна лихва за периода, през който е ползвал отпуснатите му средства, но не по-късно от 30 дни след изпращане на уведомлението до кредитора.

Потребителят има право изцяло или частично да погаси кредита си по всяко време. Кредиторът може да претендира такса единствено при договорите за кредит с фиксиран лихвен процент в рамките от 1% до 0.5% от предсрочно погасената сума. Той няма право да събира такса за предсрочно погасяване при договорите за потребителски кредит, уговорени с променлив лихвен процент, и при договорите за кредит под формата на овърдрафт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА