Last news in Fakti

22 Май, 2024 15:35 1 629 4

Първото намаление на лихвите е възможно през юни

  • bundesbank-
  • йоахим нагел-
  • лихви-
  • европа

Прогнозата е на Bundesbank и касае еврозоната

Първото намаление на лихвите е възможно през юни  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Първото понижение на лихвените проценти в еврозоната може да се случи през юни. Това мнение изрази ръководителят на Германската федерална банка (Bundesbank) Йоахим Нагел в интервю за вестник Handelsblatt.

„Ако последната оценка от Управителния съвет на ЕЦБ бъде потвърдена от входящите данни и нашата прогноза за бъдещето, вероятно ще видим първото намаление на лихвените проценти през юни“, каза Нагел. „Но дори ако лихвените проценти бъдат намалени за първи път през юни, това не означава, че ще продължим да ги понижаваме на следващите заседания на Управителния съвет. „Ние не сме на автопилот“, подчерта той.

Ръководителят на Bundesbank отбеляза, че все още има голяма несигурност относно бъдещите икономически и ценови промени. „Затова ще вземаме решения от среща на среща. На този етап съм доволен от това, което постигнахме с нашите десет повишения на лихвите, и мисля, че може да сме готови за първоначалните намаления на лихвите“, каза той.

Относно инфлацията Нагел отбеляза, че може да има месеци, когато инфлацията леко се покачва, тъй като някои цени са склонни да се колебаят, особено цените на енергията. „Като цяло очаквам инфлацията да продължи да намалява към нашата цел от 2% и да я достигне през 2025 г. Но трябва да останем предпазливи“, предупреди той. „Не трябва да намаляваме лихвените проценти твърде бързо и да застрашаваме постигнатото“, заключи шефът на Bundesbank.

На 11 април Управителният съвет на Европейската централна банка реши да остави непроменени три основни лихвени проценти. Така основният лихвен процент се запазва на 4,5% годишно, лихвеният процент по депозитите е 4%, по краткосрочните кредити на ЕЦБ - 4,75%.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    3 0 Отговор
    Стадото требе да се дере ,често и по много.

    Коментиран от #3

  • 2 Аз Кочо

    5 0 Отговор
    Ако, ако, ако.

    АКО намалят най вероятно пак ще вдигнат и може би с повече. Веднъж освободена инфлацията трудно се прибира обратно е бутилката
  • 3 на бокото ли

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Стадото требе да се дере ,често и по много.
  • 4 Намаление

    1 0 Отговор
    На лихвите,вие се шегувате нещо с народа.ТЪПАЦИ МАНИПУЛАТИВНИ!