Last news in Fakti

27 Март, 2023 09:18 1 134 15

Лъчезар Богданов: Нулев ръст на инвестициите за последните 10 години в България

  • чуждестранни инвестиции-
  • чуждестранни инвеститори

За всяка страна факторите за растеж са различни

Лъчезар Богданов: Нулев ръст на инвестициите за последните 10 години в България - 1
Снимка: Нова ТВ

Факторите за растеж са различни във всяка страна. Растежът идва, когато икономиката е по-конкурентноспособна. За последните 10 години България има почти нулев растеж общо на инвестиции. В Румъния растежът е 3,6% за 10 години, а за последните 5-6 години е над 5% реално ръст. В България е нула. Това заяви главният икономист на Института за пазарна политика Лъчезар Богданов след информацията, че Румъния е изпреварила страни като Гърция, Латвия, Словакия, Хърватия по БВП на глава от населението в ефира на Нова телевизия.

Същевременно България остава на дъното в класацията.

„Но Румъния не е шампионът. Литва догонва много повече. Тя за 21 години е сближила 52 пункта, Румъния – около 50, България – 30. Ние пак сближаваме, но по-бавно. Последните няколко години Литва догонва средното в Европа с – 11-14%, Румъния – 14, България – 9%”, каза Богданов. И обясни как се изчисляват тези проценти. „Събираме всички страни от ЕС, виждаме средното ниво на БВП, изчислен през покупателната способност и виждаме всяка страна къде е. Румъния скоро ще догони Испания, а Литва я е изпреварила. Ако продължи с това темпо, ще догони Италия, както впрочем и Чехия и Словения също я доближават”, посочи икономистът.

Главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков пък обясни, че това икономическо развитие е комбинация от фактори.

„Няма едно нещо, което да посочим и да кажем: „Това е! Ако го направим, всичко друго ще се реши от само себе си”. Румъния е особен пример в ЕС. Тя има много голям вътрешен пазар и не е чак толкова отворена като икономика за разлика от повечето страни от ЕС, още повече България. България износът и вносът са между 60 и 70%, в Румъния – 50%. Тя има голям вътрешен пазар, който я предпазва от кризи до някаква степен. Това я предпази от големи шокове”, смята той.

„Виждаме, че има допълнителен натиск върху бюджета, което може да се превърне в нов натиск върху бюджета. Такива грешни решения трябва да се закриват моментално”, допълни още Стайков.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 0 Отговор
    Не нулев а отрицателен.Завлдите се изнасят в Румъния и Турция.Голям трикотажен завод в Русе през май се изнася за Турция.
  • 2 Дидо Д

    18 0 Отговор
    Кой управляваше през последните 10г?
  • 3 Аве

    15 0 Отговор
    даже Румъния ни изпреварва с доста, при това те произвеждат световно известна марка кола!
  • 4 Изключително просто

    6 3 Отговор
    човече, и всяка сутрин да го каните в продажните телевизии все тая
  • 5 Е те така 1

    10 0 Отговор
    На герб корумпираните ивиститори Дака са.бегахали ли и те малиии лошо много лошо язък
  • 6 обективен

    13 1 Отговор
    Ама дадохме 3 милиарда за руско-турски поток за тоз де духа. И сега виновника да лежи в затвора иска пак да ни загроби
  • 7 Земеделските производители да се

    6 1 Отговор
    да се събудят и да отиват на турската граница, щото от там идва всичко....ердоган залива България с по-евтино зърно, както и всякаква друга хранителна и нехранителна продукция, дори и платени избиратели

    Коментиран от #8

  • 8 Китай по същия начин заливаше

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Земеделските производители да се":

    руския пазар със стоките си, до като не превзе пазара напълно, а сега го и управлява
  • 9 Голям зор

    11 1 Отговор
    Те и Дания са почти същите,износ и внос па нямат стигане.Там си избират правилните управляващи а те са там за интереса ама истинския за народа си.
  • 10 УРА,, Ура

    14 1 Отговор
    Това е резултата от успешната работа на оная заядлива калинка от ГЕРБ с високата заплата и с "топлите" си взаимоотношения с намагнитения Горанов.
  • 11 Васил

    5 3 Отговор
    Ама за какво да инвестират като дадена продукция произведена у нас струва три пъти повече от колкото произведена където и да е по света.
  • 12 без имена

    2 6 Отговор
    сривът ще продължи , ако отново кирчо и корни управляват. а ако е копейката , направо ще ни направи нова република на путин.
  • 13 провинциалист

    5 0 Отговор
    Прекрасна новина! Докато не се научим да се справяме сами и да успяваме, ще идват "инвестирайки" разни знайни и незнайни фирми да подхвърлят трохи и да прибират печалби.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Никой

    3 0 Отговор
    И КОЙ управляваше тези 10 години в България.