Last news in Fakti

27 Септември, 2013 13:39 1 401 0

През септември бизнесклиматът в промишлеността се подобрява

  • нси-
  • бизнес климат

През септември в бизнесклимата в страната като цяло не се отчитат съществени промени спрямо август, показват данните на Националния статистически институт. В промишлеността обаче се отчита леко подобрение, а в услугите – влошаване на ситуацията.

Показателят за бизнесклимата в промишлеността се покачва с 2.6 пункта спрямо август главно заради по-оптимистичните оценки и очаквания на предприемачите за състоянието на предприятията им. Анкетата регистрира и подобрение на настоящата производствена активност, като и очакванията за следващите три месеца са дейността да се увеличи.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, посочени съответно от 56% и 46.5% от предприятията.

Мениджърите на индустриалните предприятия не предвиждат повишаване на цените на продукцията им през следващите три месеца.

При бизнесклимата в търговията на дребно не се отчита промяна спрямо август, а мениджърите в сектора са оптимисти за следващите шест месеца. Въпреки това недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша засилват негативното си влияние върху работата на предприятията, посочват мениджърите им.

Не са оптимисти мениджърите в сектора на услугите за състоянието на предприятията им, които поради което и показателят за бизнесклимата спада с 2.2 пункта в сравнение с август. Въпреки това очакват търсенето на услуги през следващите три месеца да е голямо, но не планират да наемат допълнително персонал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА