Last news in Fakti

3 Октомври, 2013 13:37 1 406 0

Даниела Попова единодушно избрана за шеф на Апелативната спецпрокуратура

  • апелативната специализирана прокуратура-
  • даниела попова-
  • светлозар костов

Досега тя само изпълняваше длъжността

Даниела Попова единодушно избрана за шеф на Апелативната спецпрокуратура - 1
Даниела Попова (в центъра). Снимка: БГНЕС


На днешното си заседание единодушно с 19 гласа "за" от 19 гласували Висшият съдебен съвет избра Даниела Попова за административен ръководител на Специализираната апелатвина прокуратура. Досега Попова беше изпълняващ длъжността. Другият кандидат за поста - Светлозар Костов, не получи нито един глас.

Преди това магистратите от ВСС изслушаха концепциите на двамата претенденти.

Попова обясни, че от много години има безпокойство по отношение на прекратени дела.
„За първото шестмесечие от 28 обвинителни акта са върнати 18. Това е един сериозен проблем. Проведохме няколко съвещания с колегите, направихме комисия, за да изведем най-основните грешки. В посока да не се допускат поне технически грешки, сме предприели няколко мерки – да участваме в прецизиране на обвиненията, тъй като там се допускат често грешки, както и външен прочит на обвинителните актове, което ще спомогне за изглаждане на грешките и несъответствията. Специализираните прокуратури са в непрекъснато взаимодействие с разследващите органи”, каза още тя.

Костов изтъкна, че има успехи в дела срещу организираната престъпност, като например делото, известно като Митьо Очите. „Благодарение на моите успехи, името ми е известно и в прокуратури в други страни. Положих голяма енергия в обучението и специализацията на всеки магистрат, затова кандидатствам за тази позиция“, похвали се той.

Като едно от първите неща, с които ще се заеме, Костов посочи: „Бих се запознал първо с организацията на работа на тази прокуратура, защото я познавам само донякъде. Бих предвидил структурирането на отдели в тази прокуратура. Бих създал два отдела”.

Магистратите обаче останаха резервирани към постиженията на Светлозар Костов като изпълняващ функцията административен ръководител на по-ниското звено - Специализирана прокуратура. „Специализираната прокуратура беше натоварена с много големи очаквания, но тя не постигна успехи. Не съм убеден, че г-н Костов е предприел необходимите стъпки да преодолее пречките пред нея. Приемам анализа на г-жа Попова и откровеността, с която тя сподели част от неуспехите на прокуратурата”, отбеляза Камен Иванов.

Помолена да коментира пълното единодушие при избора й и дали поради това няма да възникнат съмнения, че той е бил договорен, Даниела Попова обясни, че не познава нито един от членовете на ВСС и се надява, че подкрепата е спечелена чрез представената днес от нея концепция.

Светлозар Костов заяви след избора, че не е очаквал подобен резултат и е възможно по този начин ВСС да изразява неодобрението си спрямо неговата работа като шеф на първоинстанционната спецпрокуратура и обвинител по мегаделото „Октопод". Той щял да помисли дали да не подаде оставката или да се откаже от шумния и дълъг процес.

Запитана как смята да се справи със затлачените данъчни дела, което всъщност бе основният упрек към конкурента й, Попова отговори, че този проблем тепърва ще се обсъжда и ще се набележат адекватни мерки.

Относно факта, че някои от данъчните дела са заведени срещу бизнесмени с национална известност (вкл. Гриша Ганчев) и неприключването им буди съмнения за поръчка при образуването им, Попова коментира: „Нито едно дело не е образувано по поръчка“.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА