Last news in Fakti

13 Май, 2023 04:43 3 844 37

Любослав Костов: 140 държави искат 15% корпоративен данък, у нас бизнесът обяснява, че ще фалира

  • любослав костов-
  • бизнес-
  • икономика

Сивата икономика се увеличи около 2 пъти за 15 г., заяви вицепрезидентът на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение

Любослав Костов: 140 държави искат 15% корпоративен данък, у нас бизнесът обяснява, че ще фалира - 1
Снимка: NOVA

Размерът на сивата икономика се е увеличил. За 15 г. размерът на БВП нарасна 2,5 пъти. През 2007 г. размерът на сивата икономика е бил около 16 млрд. лева, сега е около 40 млрд. лева. Това заяви Любослав Костов – вицепрезидент на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) в предаването РеВизия като се позова на индекса „Икономика на светло” на АОБР.

Той защити предлаганите данъчни промени от КНСБ. „С данъчната промяна за Минималната работна заплата, която предлагаме, работещите ще имат 13-та заплата. Вътрешното потребление движи реалния икономически растеж. Инфлацията не се помпа от търсенето. В България нямаме дефиниция за спекулата, ценообразуването е сбъркано”, обясни Костов.

Той бе категоричен, че съотношението на облагането на преки и косвени данъци и на приходи в бюджета е силно изкривено. „Трудът е 2-3 пъти по-силно натоварен от капитала. Ако иска България да се стреми към Европейските държави, трябва да има и адекватна данъчна система”, обясни той.

„140 държави се подписаха, че са съгласни да имат 15% корпоративен данък, българският бизнес обясни, че ще фалира. Къде ще избяга? Във всяка държава е по-висок данъкът”, обясни синдикалистът. Сега данък печалба е 10%.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Държава с измислен данък

    46 15 Отговор
    Най- накрая професионално мнение?
    Ние сме държавата с данък подарък за бизнеса!!! От всичко казано е ясно че бизнеса е субсидира с този данък 10% за сметка на работещите?Ниският данък е вреден за България защото:
    1.Облагодетелствува бизнеса,които трябваше заради ниският данък да повиши заплатите-това не става вече 15г.
    2.ниският данък и евтината работна сила спират модернизацията на п/вот,зажо да инвестират в нови технологии когато имат евтина работна ръка-пример сел.стопанство-предпочитат да отглеждат пшеница вместо да инвестират в машини за прибиране на технологични култури!Затова и нашите домати/пример/ са скъпи,защото всичко е ръчно!!!
    4.ХРАНИТЕЛНИТЕ вериги грабят потребителите защото в България остават само ниският данък и ниските заплати?Извода е висок данък и високи заплати-те няма къде да избягат,около нас са с по високи данъци и заплати!!!
    5.С по -ниските заплати и данъци държавата има по-малко социални функций!
    ИЗВОД-ниските данъци и заплати трябва да се увеличат:Данъка на фирмите 15%,на мин.раб. заплата-0%данък!Мин.раб.заплата 1200 лв и съкращ.на държавата.апарат с 50%и адм.реформа до 6 адм.области:София,Пловдив,Плевен,Варна,Бургас и Ямбол /примерно/
    Който иска да си изнася бизнеса в Дания-55%данък!!!
    А чуждите инвеститори ще дойдат когато бизнеса се освободи от админ.тежести- ДЪРЖАВНИЯТ РЕКЕТ!!!

    Коментиран от #11, #37

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ааа въобще нищо странно

    34 13 Отговор

    До коментар #3 от "До номер 2":

    Аз имам свой бизнес от 25 години. Бил съм една година на заплата. Имало е моменти да нямам пари за храна, ама един ден не съм забавил заплатите на моите служители - около 50 човека. До сега само един или двама съм видял, за които има корелация между количество и качество на труда и размер на заплатата. Принципно за всички, заплатата идва от някъде, и ако някой не им каже кое как се прави, те не са виновни, че няма резултат. Вече три години измежду тях търся човек, който да му дам съдружие с потенциал за месечен доход от порядъка на 20-30 000 лева. Трима пробвах и тримата се отказаха, не им се рискувало, а и искали в 9.00 да започнат и в 18.00 да свършват работа. Предпочитат 3000 лева нетна заплата, но да не работят ни повече, нито да рискуват. Тъй, че самоуки ръко-блюдци като тоя Костов колкото искаш. Да вземат заплата колкото може по-голяма, а да работят ако може 4 дни в седмицата! Ами като искаш висок доход, започвай да работиш за себе си. Друг вариант няма.

    Коментиран от #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Миналия месец

    34 6 Отговор
    Платих 400 000 лева ДДС на държавата. Е и, за да може от тях Бойко да открадне 200 000, Доган 100 000, разни пишман държавни администратора, дето ме гледат на криво, като ида да изкарам едно удостоверение да получат за 6 часов работен ден по 3000 лева заплата и накрая да останат 20-тина хиляди за инфраструктура или пенсии за обърканата ни пенсионна реформа. И, ако вдигнат ДП на 20% какво ще стане? Ще започна да крия приходи, защото увеличението на доходите в България всъщност е увеличение на кражбите и не води до потребление.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гьфжьц

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Държава с измислен данък":

    Наяско ли сте колко е 16 милиарда крадени пари (сив сектор)? Колко социални функциЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ

    Коментиран от #29

  • 12 Анонимен

    7 1 Отговор
    У нас всичкото е на управниците
  • 13 Селянин

    34 2 Отговор
    Докато драстично не се намалят държавните служители държавата няма да прокопса.
  • 14 Гневен

    12 9 Отговор

    До коментар #5 от "Ааа въобще нищо странно":

    Прави си бизнеса кой ти пречи? Говорим да се плаща %15 данък.

    Коментиран от #32

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Обективна

    19 6 Отговор
    Бизнесът в България иска само да получава, не обича да дава. Бизнесмените си строят имения, купуват скъпи автомобили. Забавляват се. Работниците и държавата не са в приоритетите им.

    Коментиран от #35

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Данъкоплатец

    18 4 Отговор
    Преди да се увеличават данъците да се оптимизира държавната и общинска партийна бюрокрация чрез 80% съкръщение като начало! Не съм съгласен да финасирам луксозния живот и рушвет-комунизма на чиновниците!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 До номер 21

    3 1 Отговор
    В Дубай се говори на английски
    Английски !!!!!!
  • 26 Коги не си мърадал от България

    9 3 Отговор
    …ама знаеш всичко…
    Коги не правиш бизнес ама разбираш от бизнес…
    Коги работиш барман ама разбираш от икономика…
    Коги си просто герой на Алеко…
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Синдикатът

    11 4 Отговор
    си е мафиотска организация, изобщо не защитават работещете, а само джобовете си
  • 29 Държава с измислен данък

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "гьфжьц":

    Съгласен съм с теб!
    Но не са 15 млд. А са над 40 млд.-И ВСИЧКО това по Бойковите схеми и с помоща на тези 30% гласуващи за него!!!
    Те крепят пожарникаря защото знаят че при негов провал и те си отиват,защото ГЕРБ е клиентелистка партия която ще се разпадне когато свършат порцийте от държавната софра!
  • 30 Ддд

    9 2 Отговор
    Бизнес наследен от живково време, какво искаш тоя бизнес свикнал да получава не да дава
  • 31 Гост

    5 4 Отговор
    Десет процента , но не забравяйте , че бизнеса плаща още пет процента дивидент . Получават се петнайсет процента . Косвените данъци допълнително помпят и намаляват печалба , ако изобщо има . Този човек не е правил никакъв бизнес и приказва само теоретични теории в бизнеса . Нека да поработи в частен бизнес няколко години и ще започне да разбира истината . Наистина , малкия бизнес ще фалира при увеличаване на данъци и осигуровки .

    Коментиран от #36

  • 32 Сава

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гневен":

    Въобще не разбра за какво е писал човекът, нали бе цървул гневен!
  • 33 Държава с измислен данък

    1 0 Отговор
    Темата за злобата не е лъжица за твоята уста,така че ги остави тези приказки за семейството си!!!Всички на които не са им удобни въпросите прибягват към този вид квалификаций?Отговори ми колко данък смет плащаш месечно в Лондон/за да разбера дали въобще си живял там или е поредната постановка на тролчетата/ и колко пъти го плащаш,и ако не го плащаш ,поради каква причина-за да разбера дали това е лъжа и постановка на засечен в лъжа "драскач"/определение за пишещ без факти и избиващ комплекси човек-трол / Чакам ти отговора защото много съмнително взе да променяш мнението си след първият коментар,а и обноските ти станаха много агресивни? Не ти завиждам,няма за какво-тука коментираме за да обменим информация и да научим нещо ново което трябва да е с уважение-не ме познаваш,аз също,!Освен ако си на друго мнение!!!
    Приятен ден и приятен "уикенд"!!! С уважение за това че ще ми отговориш все пак!
  • 34 Лъжи с мярка

    5 2 Отговор
    За всичко е измислено . Просто прекопирайте на Гърция правилата и регистрацийте и последващи наказания при злоупотреба .И там се краде но правилно за да има и за селяните хляб на масата.
  • 35 дими

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Обективна":

    Не всички са такива за които говориш ! Аз се бъхтя и рискувам сума ти години и ме убиват с данъци и осигуровки и накрая нямам два лева заделени в банката за себе си ! Работник да си тези години.
  • 36 Дедо Пене

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Плаща 5% данък девидент ако тегли печалбата, но ако я държи в резерв или я ре инвестира в бизнеса си не само му е разход, но никакъв данък девидент не плаща!
  • 37 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Държава с измислен данък":

    За а вземеш или дадеш чисти 100лв. доход на работник трябва да платиш данъци и осигуровки за 38,6%!Данък печалба+девидент-15%.Върху тоталната сума още 20%ДДС.В UK заплатите се облагат с36% данъци!!! НЕ ми давай Швеция и Норвегия, защото доходите им са 10пъти над българските!