Last news in Fakti

18 Май, 2023 17:06 1 076 9

БНБ: Продължава техническата работа по приемането на еврото

  • бнб-
  • евро-
  • еврозона-
  • мерки-
  • подготовка

Релокация на златните резерви не стои на дневен ред и няма връзка с процеса на присъединяването ни към еврозоната

БНБ: Продължава техническата работа по приемането на еврото - 1
Снимка: БГНЕС

БНБ няма формално основание и не е преустановила техническата работа по приемането на еврото. Тя се извършва по график и в рамките на бюджета на банката за 2023 г., заявиха от пресцентъра на Българската народна банка по повод политически коментари, че процесът по присъединяване към еврозоната трябва да бъде спрян.

По-рано днес пред журналисти в парламента депутатът от "Възраждане" Деян Николов посочи, че след като страната ни няма да влезе в еврозоната от 2024 г., то и решението на Народното събрание, задължаващо институциите да ускорят работата по приемането ни сред страните, използващи единната валута, няма обвързващ характер.

Николов призова, ако има нови стъпки в посока еврозоната, те да бъдат предприети след провеждането на референдума, иницииран от партията, която представлява.

От БНБ посочиха още, че работата по интегриране на страната ни към еврозоната не е спирала:

"На 13 април т.г. Управителния съвет на БНБ прие проект на нов Закон за БНБ, който създава правната рамка за работа на БНБ в условията на еврозоната. Проектът е предоставен на Министерството на финансите и е в процес на съгласуване с ЕЦБ. По план протича и подготовката за тестово отсичане на българските евромонети, както и адаптирането на платежните системи“.

По друга тема, повдигната от "Възраждане" - за връщането на златните резерви на страната ни от Лондон, от БНБ посочиха:

"В своите периодични публични отчети БНБ предоставя изчерпателна информация за златните резерви на страната. Релокация на златните резерви не стои на дневен ред и няма връзка с процеса на присъединяването ни към еврозоната".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 7 Отговор
    Трябва да оправдаят грантовете, грантоедите ниедни. Иначе накрая, че нищо няма да стане е повече от ясно. На Евробанкнотите пише на Кирилица, не щото някога са искали да приемат Ганчо в Еврозоната, а за да четкат руснаците да си харчат париците в Европу.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мето

    31 6 Отговор
    Още ни е рано да въвеждаме еврото.

    Коментиран от #8

  • 4 БНБ шарлатани, мошеници и крадци

    25 4 Отговор
    Къде са парите, защо инфлацията изяде доходите и спестяванията ни, къде са ви мерките или тази кражба стана под одобрителният ви поглед? БНБ липсва доверие във вашите действия, компрометирани сте!
  • 5 ЕВРОНЮЗ

    21 4 Отговор
    Не на колониалната Евро хартия. Вън окупаторите от България

    Коментиран от #7

  • 6 Куку Рус

    21 4 Отговор
    алоооу никой не ви е упълномокил да приемате никакви евра
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дрън дрън та пляс

    2 16 Отговор

    До коментар #3 от "Мето":

    нема рано баце ,нормалните държави приели вече еврото се развиват а ние стържем дъното с най мизерните заплати и пенсии в ес ,нема кво да чакаме ,избега народа ,ще останем 2 милиона и то в друг цвят
  • 9 Жан виденов

    0 2 Отговор
    Ако бяхме приели еврото по рано нашите червени тарикати спекуланти нямаше да могат да напомпат инфлацията толкова много.