Last news in Fakti

28 Октомври, 2013 11:15 662 0

Повеи на зимата в бизнес климата на промишлеността и услугите

  • нси-
  • бизнес климат

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 4.6 пункта в сравнение със септември

През октомври 2013 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 2.1 пункта спрямо равнището си от предходния месец поради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността и в сектора на услугите, става ясно от данните на НСИ.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 4.6 пункта в сравнение със септември, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, но очакванията за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Средното натоварване на мощностите през октомври достига 69.8%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността на предприятията в отрасъла.

Очакванията на промишлените предприемачи по отношение на продажните цени са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се повишава с 1.6 пункта в сравнение със септември поради подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла, като последната анкета отчита засилване на негативното им въздействие.

Преобладаващите очаквания на търговците са за запазване на продажните цени през следващите три месеца.

През октомври съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 3.3 пункта, което се дължи на изместване на оценките на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от подобряване към запазване на „същото” . Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, като през октомври се наблюдава намаление на неблагоприятното им влияние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА