29 Октомври, 2013 10:31 1 910 0

Световната банка: Да подкрепим частния сектор

  • световна банка-
  • doing business

България е на 58 място в класацията Doing business. Украйна прави прогрес в класацията

Борба с корупцията, бюрокрацията и ясни правила са основните неща, които са необходими за силна икономика. Това е основният извод от тазгодишния доклад на Световната банка – Doing business.

Пример за това е Малайзия, която за първи път влезе в топ 10. През последните години правителството опрости процедурите за регистрация на фирма, разрешение на строеж и достъп до електроенергия.

Топ 5 на класацията остава непроменен за последната една година –

Сингапур, Хонконг, Нова Зеландия, САЩ и Дания.

Една от водещите икономики в света – Китай се плъзга с пет места до 96-та позиция, а Великобритания от седмо до десето място.

Челната десетка се допълва от Южна Корея, Грузия и Норвегия. В дъното са Република Конго, Южен Судан, Либия, ЦАР и ЧАД.

Предприетите от Украйна реформи дават плодове и страната се изкачва на 112 от 137 място преди година. Докладът припомня предприетите 238 промени в законодателството, които са довели до по-бързи реформи, митниците, банкрута и ДДС.

Правителствата по света осъзнават, че частният сектор е важен двигател на развитието и създаването на работни места. И те осъзнават, че е важно да имаме подходящите регулации, които дават възможност за развитието на частния сектор. Това коментира Рита Рамальо, програмен директор на Doing Business

Прогресът на Украйна е определен като забележителен

от Световната банка. Добрите новини идват в навечерието на очакваното подписване в края на годината Споразумение за асоциация с ЕС.

През изминалите месеци някои от нововъзникналите икономики също отбелязват прогрес Русия се изкачва до 92 място от 112-то, а Бразилия до 116 от 130, Южна Африка е 41-ва, а Индия е 134 -та.

Водещата икономика в ЕС – Германия е на 21 място, а втората по големина – Франция се срива с четири места до 38-мо, Италия е 65-та, а Испания – пада до 52 от 44. Мадрид все още не може да се пребори с високата безработица от 26%.

България е класирана на 58-о място. Родината ни отстъпва с един пункт по отношение на защитата на инвеститорите. По критерия изпълнение на договорите няма промяна спрямо миналата година. С осем пункта изоставаме по критерия получаване на разрешително за строеж, а със седем за стартиране на нов бизнес. Все пак има и положителна тенденция - три места нагоре по критерия плащане на данъци и седем - по критерия трансгранична търговия.

Без промяна е индикаторът за изпълнението на договорите. Без промяна от миналата класация е броят на

часовете, които губи в данъчното родният предприемач - 454 часа.

Започването на нов бизнес в България е доста по-евтино за целта са необходими около 1% от дохода на човек от населението. За получаване на разрешително за строеж обаче са нужни 18 процедури и 104 дни. То струва 222.9% от дохода на глава от населението.

Не е по-розово положението и в съседна Гърция, която отстъпва с шест места до 78 място. Коалиционното правителство в Атина продължава да се бори с огромните дългове.

Турция е на 79 място, Румъния -73, Сърбия -93, Македония е 25-та, Албания -90-та, Косово е 86-та, Босна и Херцеговина е 131-ва.

В доклада, който обхваща 189 страни, са разгледани 10 критерии

като улеснение за стартиране на бизнес, плащане на данъци, регистрация на собственост, външна търговия, вземане на кредит, защита на инвеститорите, изпълнението на договорите и обявяване на банкрут.

Класацията се прави от 2003 г. и се стреми да отрази политиката на правителствата да привличат частни инвестиции.

През последните години класацията е обект на критики. Миналата година президентът на Световната банка Джим Йон-ким дори излъчи специална група, която трябваше да подготви предложение за промяна на критериите. Doing business дори беше определен като "важен катализатор като стимул за реформи в целия свят."

"Правителствата играят ключова роля в подкрепа на динамична екосистема за фирмите. Без добри правила, които са равномерно прилагани, предприемачи имат по-трудно време да започнат и развият малките и средни фирми, които са двигателите на растежа и създаването на работни места за повечето икономики по света“, заяви в доклад неправителствената организация Oxfam.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА