16 Януари, 2013 23:24 2 537 3

Световната банка - песимист за България

  • световна банка-
  • българия

Световната банка понижи прогнозата си за ръста на икономиката на България през тази и следващата година. В годишния си доклад за глобалните икономически перспективи, банката като цяло регистрира тенденция към свиване на световната икономика.

България е в една група с държавите от Балканския полуостров и Централна Азия. Общият икономически ръст през 2013-та ще е 2.4 на сто. Той ще е почти същият като през изминалата година когато беше 2.3%, припомня БНТ.

България присъства в анализа на Световната банка в групата на държавите с доход на глава от населението под 12 хиляди 276 долара през 2010 година. Прогнозата за страната е, че ще имаме икономически ръст от 1.8%. Докладът отчита, че индустриалното производство у нас се е свило рязко с 13%.

Свиване имаме и в ръста на вътрешното кредитиране, отчитат от банката. Като цяло заключенията на финансовата институция за света са песимистични. Изключително бавното възстановяване на водещите икономики е основна спирачка за бързо икономическо развитие.

Джим Йон Ким - президент на Световната банка: - Вижда се, че икономическото възстановяване е крехко и неуверено и това хвърля сянка върху перспективите за бързо подобрение и връщане към по-силен ръст. Прогнозите са слаби както в страните с високи доходи, така и в държавите с развиващи се икономики. Независимо от обещаващите и понякога смели мерки, взети в Европа, в еврозоната остават някои проблеми, въпросителни има и във фискалната политика на САЩ.

Окачва се като цяло ръстът на брутния вътрешен продукт за региона на Балканите и Централна Азия да спадне до 3% през 2012 година, след като през 2011-та е бил 5.5 на сто. За стабилен ръст от над 4% може да се говори едва през 2014, 2015 година.

Основният извод на банката е, че регионът все още е податлив на сериозни глобални и регионални рискове. Главните рискови фактори са състоянието на еврозоната, забавянето на ръста на кредитирането и влиянието на Китай върху световната икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 соти

    0 0 Отговор
    Ейййй тия много умни бе----сега ли го разбраха ........
  • 2 содом

    0 0 Отговор
    То оставаше и да са оптимисти
  • 3 хана

    0 0 Отговор
    Главните рискови фактори са състоянието на еврозоната! A и с Обама на чело в САЩ забравете! Идват тежки времена!