Last news in Fakti

30 Октомври, 2013 18:28 1 433 3

Пак спряха шести блок на АЕЦ Козлодуй

  • спряха-
  • шести-
  • блок-
  • аец-
  • козлодуй

Уведомена е Агенцията за ядрено регулиране

В 14.17 ч. на 30 октомври 2013 г. 1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е спрян  поради сработване на  аварийната защита на реактора. Причината за сработването е  загуба на захранване на органите за регулиране мощността на реактора.

За случая е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка на площадката на атомната централа и в близките населени места. Екип на атомната централа работи за установяване на причината за загубата на захранване. След отстраняването й, шести блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Факти.бг припомня, че на 28 октомври дефект в дренажен тръбопровод на турбината на VI-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ стана причина в 7.30 ч. той да бъде изключен от електроенергийната система на страната.

От АЕЦ съобщиха тогава, че възникналият отказ е в конвенционалната, неядрена част на шести блок.

Вчера в 9.28 ч. шести блок бе успешно включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Блокът бе в планов годишен ремонт от 21.09.2013 г. до 26.10.2013 г. В рамките на престоя бяха изпълнени ремонтни дейности и профилактика на оборудването и реакторът на блока бе презареден със свежо ядрено гориво.

Блокът бе пуснат на 26 октомври, но поради дефект в дренажен тръбопровод на турбината той бе спрян в ранните часове на 28 октомври до отстраняване на проблема. Работи един ден и отново е спрян.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dhcp

    1 1 Отговор
    Ще ме накарат да си купя гайгеров брояч та да спя спокойно. Нещо хич им нямам доверие за нивата на радиационния фон
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Красимир Димитров

    1 1 Отговор
    Както е тръгнало може и да ни опушат