Last news in Fakti

18 Септември, 2023 18:36 7 461 6

Сливане на две компании създаде един от най-големите производители на бани

  • ideal standart-
  • villeroy & boch-
  • бани-
  • сделка

Villeroy & Boch придобива Ideal Standard

Сливане на две компании създаде един от най-големите производители на бани - 1
Снимка: М. Богданова ©

Две големи компании в сегмента „продукти за баня“ се обединиха. Днес Villeroy & Boch подписа обвързващо споразумение за придобиване на производствените компании на Ideal Standard Group. Двете компании имат силно пазарно присъствие в сегмента, стратегии за продажби и продуктово и бранд портфолио.

С днешното споразумение интегрираната компания ще се присъедини към редиците на най-големите европейски производители на продукти за баня. Акциите на компанията се продават от фондове под управлението на Anchorage Capital Group и CVC Credit. Цената на придобиване се основава на оценка на компанията от приблизително 600 млн. EUR.

Villeroy & Boch ще финансира транзакцията с налични пари и парични еквиваленти, както и с дълг в размер на приблизително 250 милиона евро. Транзакцията подлежи на обичайните регулаторни прегледи и одобрения, както и на успешното обратно изкупуване на облигационната емисия от 325 милиона евро, емитирана от Ideal Standard International S.A. Очаква се сделката да бъде окончателно финализирана в началото на 2024 г.

В резултат на сливането оборотът на Villeroy & Boch в сектор бани и уелнес ще се удвои до 1.4 млрд. EUR. Заедно с бизнеса за хранене и лайфстайл той може да достигне 1.7 млрд. EUR (995 млн. EUR през 2022 г.) като цяло за групата. „Това сливане означава, че ще се присъединим към най -големите играчи на европейския пазар в сектора на оборудване на банята по отношение на оборота“, казва Франк Гьоринг, изпълнителен директор на Villeroy & Boch.

Сливането ще създаде мощна комбинация от допълваща се брандова и търговска стратегия. Villeroy & Boch е със силни позиции в Централна и Северна Европа, както и в Азия, докато Ideal Standard е с висока репутация с портфолиото си от марки в Обединеното кралство, Италия и региона на Близкия изток и Северна Африка. Докато търговската стратегия на Villeroy & Boch се фокусира основно върху клиентска база във високия клас, Ideal Standard притежава специфичен опит в проектния бизнес, включително в публичния сектор, здравеопазването, жилищни, хотелски и търговски обекти.

„Двете компании се допълват взаимно не само по отношение на продуктите, но и по отношение на брандовете и ще получат взаимна полза от различните канали за продажба. И двете компании ще играят ключова роля в бъдещото развитие на индустрията“, каза Ян Петер Тевес, изпълнителен директор на Ideal Standard.

„Секторът на баните продължава да е бързоразвиващ се глобален пазар, но това е пазар, на който ефектите от мащаба ще бъдат все по-важни за запазване на конкурентоспособността и привличане на бъдещи инвестиции. Дори само поради тази причина придобиването представлява правилната стратегическа стъпка за Villeroy & Boch. В допълнение, Ideal Standard е отлично продължение на нашия собствен бизнес модел. Това предвещава нова ера за сектор бани и уелнес и за Villeroy & Boch като цяло”, заявява Андреас Шмид, председател на Надзорния съвет на Villeroy & Boch.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 през две-три години

    16 1 Отговор
    нома измама, като при мобилните оператори
  • 2 Българин

    18 3 Отговор
    Това означава, че практически единствения работещ завод ще престане да съществува идните седмици!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Един от всички

    4 0 Отговор
    Най-апетитното нещо за големите играчи в случая,не е базата и производството,а високата себестойност на готовия продукт в разрез с нископлатената работна ръка и оттам добро възвръщане на инвестицията.
  • 6 🆘🔔Чака ги фалит както

    0 0 Отговор
    Фабриката за велпапе в Пазарджик.
    Там 15000 човека отидоха на борсата.