Last news in Fakti

18 Ноември, 2013 13:25 1 200 0

Одобрени са пет проекта от донорите на Международен фонд „Козлодуй”

  • козлодуй-
  • донори-
  • международен фонд „козлодуй”-
  • 1-4 реактор-
  • спрените реактори

Общата им стойност е над 13,5 млн. евро

На 14 и 15 ноември 2013 г. в Лондон се състоя зимната сесия на Асамблеята на донорите на Международен фонд „Козлодуй” (МФК). Изпълнителният директор на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) – Дилян Петров, и експерти от Предприятието бяха част от българската делегация, която се предвождаше от министъра на икономиката Драгомир Стойнев.

В работата на Асамблеята взеха участие представители на Европейската комисия, която осъществява мониторинг на изразходването на средствата от европейските донори, и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, която администрира финансирането, съобщиха от централата.

По време на заседанията беше докладван хода на дейностите по извеждане от експлоатация за последното шестмесечие, в т. ч. – ход на демонтажните работи на 1-2 блок на АЕЦ „Козлодуй”, процедура по оценка на въздействието върху околната среда на извеждането от експлоатация на 1-4 блок и др.

В резултат на оценката на напредъка в дейностите по извеждане Асамблеята одобри подписването на пет нови финансови споразумения (грантове) на стойност над 13,5 млн. евро за реализация на технически проекти по извеждането. Друго важно споразумение, одобрено в Лондон, осигурява подкрепа при осъществяване на Програмата по извеждане от експлоатация по отношение на човешките ресурси – заплатите на работещите на 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй” в периода 2014-2016 г. Грантът е на стойност около 35 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА