Last news in Fakti

25 Ноември, 2013 15:38 1 257 0

Стойнев: Газификацията на Сандански е от ключово значение за района

  • сандански-
  • драгомир стойнев-
  • газификация

Според направените изчисления всяко семейство би спестило повече от 500 лв. на година

Стойнев: Газификацията на Сандански е от ключово значение за района - 1
Снимки: МИЕТ

Ползите от газификацията на град Сандански ще се изразят в намаляване на разходите за отопление с електрическа енергия, повишаване на енергийната ефективност и спазване на нормите за опазване на околната среда. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който даде старта на газификацията на Сандански.

По неговите думи реализацията на този важен и успешен проект е от ключово значение както за битовите, така и за индустриалните потребители в района. Наличието на природен газ ще привлече и инвеститорския интерес в региона, което ще гарантира разкриването на нови работни места, подчерта Стойнев.

Според направените изчисления всяко семейство би спестило повече от 500 лв. на година, ако използва природен газ вместо електроенергия. Министърът благодари на „Булгартрансгаз” за изграденото газопроводно отклонение от транзитния газоровод до Гърция, което е направило проекта осъществим. Той даде висока оценка и на направените от компанията „Рила Газ” ЕАД инвестиции и положените усилия. Изградената на територията на Сандански газопреносна мрежа има капацитет да снабдява 4 000 битови потребители, повече от 40 обществено-административни сгради и 24 предприятия.

„Преди десет дни успешно защитих важен проект пред Европейската комисия, Съвета на донорите на „Международен фонд Козлодуй” и Европейската банка за възстановяване и развитие за допълнителни средства за газифициране на български домакинства”, припомни икономическият министър. Това ще даде възможност на още 10 000 домакинства да използват природен газ за отопление, допълни още той.

На журналистически въпрос за отражението на отношенията между Русия и Украйна върху настоящия зимен сезон у нас, Драгомир Стойнев увери, че на този етап проблем с доставките на природен газ няма да има. Той подчерта, че един от приоритетите е именно гарантиране сигурността на доставките на природен газ за България. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА