Last news in Fakti

2 Декември, 2013 20:15 1 290 3

Държавата не трябва да убива зелените електроцентрали

  • държавата-
  • не трябва-
  • да убива-
  • зелените електроцентрали-
  • веи-
  • протест

Правителството трябва да облекчи инвеститорите в сектора

 Държавата не трябва да убива производството на зелена енергия в България, тъй като то не замърсява околната среда, не влияе на климата и на човешкото здраве. Това е мнението на Сдружение „Синята планета“.

Приетото от Комисията по бюджет и финанси в парламента предложение за 20% такса върху приходите на производителите на електроенергия от слънчеви и вятърни централи е дискриминационно. Всъщност преференциалните цени за ток обхващат и биомаса, когенерации, водно-електрически централи и др. Това противоречи на европейските директиви за увеличаване на дела на производството на ток от възобновяеми енергийни източници.

Правителството трябва да облекчи инвеститорите в сектора, за да може цената на произвеждата електроенергия от ВЕИ да намалее. В целия енергиен сектор трябва да бъде извършена реформа. Тази санкция засяга интересите както на големи инвеститори като Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Корейската банка, така и на 2000 малки и средни фирми, които са инвестирали в България. Фалитът на тези дружества ще доведе до влошаване на инвестиционния и бизнес климат в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 майор Костов

    2 0 Отговор
    "...тъй като то не замърсява околната среда, не влияе на климата и на човешкото здраве..."

    Това, разбира се, не е вярно. Защото зад всеки киловат енергия от ВЕИ трябва да има по киловат резервна енергия от конвенционални източници. Ако една топлоцентрала работи на празен ход, за да подсигури работата на ВЕИтата дали не отделя емисии? Отделя, разбира се.
    Най-добре първо квартала, в които живее Бориславова да се захрани само от ВЕИ, а като видим ефекта ще се присъединим и ние.

    Коментиран от #2

  • 2 Сульо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "майор Костов":

    Освен това, при производството на самите фотоволтаици се отделят много вредни вещества.
  • 3 comments

    1 0 Отговор
    ....НАПРОТИВ-правителството наистина ТРЯБВА ДА УБИЕ
    болните,налудничави и безгранично-алчни финансови апетити
    на самозабравилите се от алчност "бизнесмени"-
    {бандити,всъщност,и по-вярно и по-точно казано}........