Last news in Fakti

3 Декември, 2013 16:13 757 2

160 млн. лв. от ВЕИ влизат в бюджета за 2014 г.

  • веи-
  • такса

Бюджетната комисия прие миналата седмица предложението на Атака за такса от 20 на сто върху приходите на производителите на вятърна и слънчева енергия

160 млн. лева, които ще влязат в бюджета от въвеждането на новата такса от 20 на сто върху приходите на вятърните и слънчевите централи, да бъдат записани в приходната част на бюджета.

Това поиска депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова от парламентарната трибуна при дебатите на бюджета за второ четене.

Бюджетната комисия прие миналата седмица предложението на Атака за такса от 20 на сто върху приходите на производителите на вятърна и слънчева енергия. Ресорният министър Драгомир Стойнев посочи в обзорното политическо предаване „Седмицата“ по радио „Дарик“, че това ще намали корпоративния данък на фирмите от сектора.

Идеята обаче се натъкна на острото негодувание на бранша. Производителите определиха таксата ката "национализация" и прогнозираха фалити на фирми и повишаване на цената на електроенергията.

От семинара на управляващите в Боровец стана ясно, че таксата от 20% ще получи подкрепа.

Менда Стоянова заяви в пелнарна зала, че предложението за таксата върху приходите на производителите на вятърна и слънчева енергия не е обсъждано подробно в бюджетната комисия, тъй като по думите й то не е било отразено в доклада, представен за разглеждане на депутатите.

Тя подчерта, че няма основание да се съмнява в разчетите на експертите, нито в думите на финансовия министър Петър Чобанов, че приходите ще са такива.

Финансовият министър Петър Чобанов вчера се зарече, че очакваният приход около 160 млн. лв. ще остане като буфер в бюджет 2014.

В рамката на бюджет 2014 е предвиден ръст на икономиката от 1,8%. Същият процент е заложен за инфлацията и бюджетния дефицит.

Правителството е приело приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма за 2014-а година да са в размер на 30 млрд. 886 млн. лв. или 38% от БВП. Тази сума е по-голяма от сумата по програмата за 2013-а с 501,2 млн. лв. или ръст от 1,6%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    0 0 Отговор
    нещо ни баламосват, 20% и 160млн - излиза че от ВЕИ произвеждат 1111 вата ток? пък реално са поне 3 пъти повече
  • 2 Georgi Enchev

    0 0 Отговор
    Не 20% а 80%да е налога.Защото ДЕВЕТ ПЪТИ по-скъп ток продават спрямо АЕЦ Козлодуй.А слънцето,и вятъра са безплатни.Искат инвестицията за съоръженията да ги избият за нула време.Тяхни представители се изказаха,че са осигурявали много работни места.Там където живея има сигурно хиляди но работници не съм видял да се мяркат по-край тях.