Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Декември, 2023 13:21 1 814 13

Над 103 млрд. USD загубиха западните компании, напуснали Русия

  • русия-
  • икономика-
  • чуждестранни компании-
  • загуби

Страната обаче успя да превърне дефекта в ефект

Над 103 млрд. USD загубиха западните компании, напуснали Русия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Чуждестранните компании, напуснали руския пазар, са загубили над 103 млрд. USD от началото на войната в Украйна, съобщи New York Times. Руският президент Владимир Путин успя да „превърне очаквания провал в схема за обогатяване“, посочва изданието.

Анализаторите прогнозираха, че напускането на западни компании „ще помогне за срива на руската икономика“. Но руското ръководство „имаше други планове“ и превърна бойкота на западните компании в „късмет за държавата“.

Още новини от Украйна

Повечето чуждестранни компании продължават да работят в Русия, като не искат да загубят инвестираните милиарди.

По-рано Путин каза, че Руската федерация е загубила около 50 млрд. USD в резултат на санкциите, но е успяла да ги компенсира, включително чрез заместване на вноса. Той се съгласи, че това са значителни загуби, но въвеждането на санкции, според държавния глава, е принудило страната да „включи мозъка си“. Както отбеляза Путин, Русия започна активно да развива заместване на вноса, за да произвежда самостоятелно продукти и да използва технологии, които не притежаваше или които бяха загубени.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урсула

    44 2 Отговор
    Санкциите действат!

    Коментиран от #7

  • 2 КОТарАК

    2 39 Отговор
    аха...значи като са напуснали и РФ се е усилила..ми що не махнат и китайските ,да се усилят още повече? пък ако спрат и паралелния импорт направо смятай....ще почнат и чипове да делат, по технологии които са ги забравили
  • 3 100 не са много пари ,

    18 3 Отговор
    а сега е капитализъм . щом са изоставили 100 срещу тях са взели 400 милярди долари . не ги жалим . на бедните не дават . на зелински не дават . стискат и инвестират . крадене в света, ама легално . това са милярдни компании . помним за уволнение на шефа на порше 7 000 заплати обезщетение и голяма пенсия 290 000 евро . фрг не са скъпчий . ново мерцедес коленце 140 000 евро . окрадоха русия, а сега като се посвие петрола и бренда ще стане колкот по качествения байднски петрол . бг ще изнася повече . още повече . който захранва китай и индия си е добре . е какви са тея приказки за фалит . глупости , големи .
  • 4 Другата гледна точка

    2 29 Отговор
    Ако бяха останали щяха да продават на свит пазар с по-големи загуби. Реакцията на външните пазари към тях обаче щеше да е още по-жестока. Войната е злина за икономиката. От двете злини западните компании избраха по-малката - да загубят 103 милиарда долара. Спасиха останалото.
  • 5 Точен

    23 1 Отговор
    Всъщност загубите за западните банки и корпорации са поне с 33 % повече заради съкращения на администрация в западните държави и насочване на нови инвестиции /като не става въпрос за Българско/.
  • 6 Хахахахаха

    21 1 Отговор
    Ше се сетите ама вече е късно
  • 7 Да ама

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Урсула":

    В чия полза пропуснала е да спомене

    Сега ще я нарочат за руски агент съсипващ ЕС
  • 8 Ефектът

    18 0 Отговор
    На махалото. С напускане на Русия, не само загубиха финансово но и създадоха възможност за много по-здрави връзки между Русия, Китай, Индия, Арабските Държави, Южна Америка. От началото си беше ясно, че с напускането, инициираха разделение в светът.
  • 9 Тра-ла-ла

    15 0 Отговор
    Санкциите (абсурдната дума в случая) работят! На Европа не и стигаха двата камъка на шията и - мигрантите и джендърите, ами си окачиха и още един - Украйна, за който дори воденичен не е достатъчно силен епитет.
  • 10 Калпазанин

    10 0 Отговор
    Да са само 103 милиарда, аа сметнете само загубите на еврейските макдоналдс старбукс субуей а скожеъв и петрола и газта и овцете в Европа да продължават да си блеят водени от кратуните в Ес, по важното за ротшилд е че пак парите в обора се връщат
  • 11 Баш Батка

    9 1 Отговор
    И толкова печалба за индийски и китайски фирми, които всъщност произвеждат и "марковите" стоки.
  • 12 ДАТО

    0 2 Отговор
    Както те си взимат, така и от тях ще вземат и ще се балансира света, отново, въпросът е блатните какво ще правят като васали на жълтите.
  • 13 емил

    2 1 Отговор
    Наивният глупак ( с години казвах ,че Путин е наивен глупак наскоро и той си го призна) вярваше и мислеше ,че всичко ще бъде много добре едно не разбираше зад милата, не вина , топла , благорoдна , приятна усмивка се крие - лицемерие, коварство, хитрост , подлост , надменност, високомерие и всичко това го скриваха блага "не вина" усмивка. Естествено ,че загубиха милиарди още по лоşо Завинаги 150 милионният Руски пазар и за 20-25 години огромните инвестиции в Северният шелф при разработка на природните ресурси.И от всичко това спечели Китай който нищо и никой не може да го спре както икономически така и технологически политически много страни са под влиянието на Китай.