Last news in Fakti

19 Декември, 2013 14:00 932 0

Стойнев обвини ГЕРБ за състоянието на енергетиката

  • стойнев-
  • енегетика-
  • южен поток

Доверието на инвеститорите в българската икономика се връща, коментира министърът при връчването на сертификат за инвестиция клас А

Стойнев обвини ГЕРБ за състоянието на енергетиката - 1
Снимка: МИЕ

Отказвам да коментирам мнението на опозицията, при положение, че енергетиката е в това състояние, благодарение на техните действия. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

"Аз трябва да се съобразявам с мнението на хората, които доведоха българската енергетика до фалит. Ако трябва да изпълнявам техните предложения, ние отново трябва да затворим износа на електроенергия, отново миньорите трябва да работят на две смени, да се намали цената на въглищата, и да има отново социално напрежение".

"За 3 години и половина, задълженията на дружествата се увеличиха с 2,5 млрд. лева. Казал съм категорично, че България държи на проекта „Южен поток”, заявих го и пред комисаря Йотингер. За нас е важно, да има сигурност на доставките на природен газ, да се създават работни места, важен е икономическият растеж. Проектът „Южен поток” е важен за българската икономика и правим всичко възможно да се реализира”, заяви още Стойнев.

„Трябва да има конкретни действия, ако искаме този проект да се реализира. Три години и половина се говореше само на думи как нещо се прави, в крайна сметка нищо не се направи. Шест месеца откакто аз съм на този пост, имаме конкретни, реални действия. За да се постигне нещо, трябва да се действа, не може да седиш на бюрото си и да смяташ, че нещо ще се случи”, подчерта Стойнев.

Министър Стойнев присъства на връчването на сертификат за инвестиция клас „А” на „Алфред С. Тьопфер Интернешънъл България Лоджистикс” ЕООД за проект за зърнено пристанище на р. Дунав при с. Айдемир, община Силистра, съобщиха от пресцентъра на МИЕ.

„Насърчаването на проекта за пристанище в с. Айдемир е част от политиката ни за модернизация и реиндустриализация на страната. Пристанищата имат ключова роля за икономическия растеж, защото през тях се обработва и преминава над 60 на сто от износа и вноса,“  посочи Стойнев.

Стойнев подчерта, че сертификатът се дава за проект, който е втори за изграждане на пристанище и първи за речно пристанище, което ще бъде най-голямото по денонощен капацитет за зърнени товари на българския бряг на р. Дунав. Той съобщи още, че за реализацията му Министерството на икономиката и енергетиката ще окаже съдействие, включително чрез предоставяне на средства на община Силистра за изграждане на нов довеждащ път и преасфалтиране на част от съществуващ път до пристанищния терминал. Очакваният размер на помощта е  510 хил. лв. Освен това осъществяването на съоръжението ще стимулира икономическото развитие на общината. Портът ще повиши износа на зърно от България, а строителството му ще създаде допълнителна заетост в региона, който е с ниво на безработица над средното за страната.

„Доверието на инвеститорите в българската икономика се връща. Наблюдаваме положителна тенденция по отношение на сертифицираните по Закона за насърчаване на инвестициите проекти“, допълни министърът. От думите му стана ясно, че през  2013 г. сертифицираните до момента проекти са общо 15 (6 за клас „А“ и 9 за клас „Б“) на обща стойност 100 млн. лв. и за 901 постоянни нови работни места. За последните 7 месеца са издадени 4 сертификата за инвестиции на обща стойност над 44 млн. лв., предвиждащи 210 нови работни места. Има засилен интерес към автомобилостроенето, бизнес услугите и транспортното оборудване. В тях България е сред страните с растеж на преките чуждестранни инвестиции. Министърът акцентира още, че държавата разчита изключително много на доброто взаимодействие с инвеститорите и местната власт, за да може в най-кратки срокове да се подобри животът на хората, независимо за кого са гласували. 

Инвестицията в Айдемир е в размер на близо 10.6 млн. лв., разчетена за тригодишен период. Очаква се строителните дейности да започнат през март-април, уточняват от министерството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА