Last news in Fakti

27 Декември, 2013 14:19 1 373 3

EVN против намаляване на цената на тока

  • evn-
  • против-
  • намаляване-
  • цената-
  • тока-
  • дкевр

От компанията са внесли становището си в ДКЕВР

Днес EVN България внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) възражение срещу проекта за решение за нови цени от 1 януари 2014 г. Проектът предвижда трето поред намаление на цената на електроенергията за последните 10 месеца (от 5 март 2013, от 1 август 2013 и предстоящото от 1 януари 2014 г.). Въпреки че решението е обявено от Регулатора като поредна стъпка към стабилизиране на системата, то на практика води до още по-голямо дебалансиране в енергийния сектор и дискриминация на едни и същи участници в него. Поредното намаление на цените е отново за сметка главно на последните звена в системата – ЕРП и Крайни снабдители (EVN България Електроразпределение и EVN България Електроснабдяване).

С предложените в проекта цени общото увеличение на цените на електроенергията от приватизацията на ЕРП-тата през 2006 г. досега ще бъде 45%: 36,4% са към Национална електрическа компания (НЕК) и производителите на електроенергия, 7,5% - директно към държавния бюджет чрез ДДС, докато увеличението за дружествата на EVN България през тези години e едва 1,1 %.

С оглед на това проектът на ДКЕВР повдига следните въпроси:

 Дали е възможно да се говори за стабилизиране на системата при създаване на следния парадокс:  С новото решение ДКЕВР задължава EVN България да плаща цена за енергия и пренос на НЕК и ЕСО от 107,34 лв. за МВтч., а да я продава на битовите клиенти като нощна енергия за 86,76 лв. за МВтч.

Дали последните ценови решения целят стабилизиране на цялата система или само на определена компания? Като се има предвид, че делът на ЕРП-тата в общата цена от  тяхната приватизация досега бе силно намален:
2005: ЕРП 22,8%, НЕК и производители 77,2%
2014: ЕРП 16,6%, НЕК и производители 83,4%

Проектът на ДКЕВР е формулиран на базата на становище на Научно–техническия съюз на енергетиците в България, входирано в ДКЕВР на 18.12.2013 г., което никой никъде не е виждал. Според това „независимо“ становище технологичните разходи на ЕVN България са 8% при реални – 11%. Остава въпросът как и на базата на какви данни е направена тази оценка?

Защо в трето поред ценово решение се игнорират некомпенсираните разходи на дружествата за изкупуване на енергия от ВЕИ?

Защо в проекта не са включени предстоящите разходи за балансираща енергия, които ще се поемат от Крайните снабдители?

Защо ДКЕВР предвижда нов инвестиционен и технологичен одит на ЕРП-тата едва след като Комисията вече обяви проекта на нови цени, когато нормалната практика изисква обратното – цените да се формират на базата на такъв одит?

EVN България изразява силната си изненада, че ДКЕВР взема такова тежко решение, без да се консултира с всички засегнати страни.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Georgi Enchev

    0 0 Отговор
    Като не могат да им вземат лицензиите,и не им отърва да се махат.

    Коментиран от #2

  • 2 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Georgi Enchev":

    Подкрепям!
  • 3 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Има си хас от EVN да подкрепят предложението .