Last news in Fakti

30 Януари, 2024 05:28 1 780 6

Румен Гълъбинов: Трябва бързо да покажем, че можем да управляваме инфлацията

  • румен гълъбинов-
  • икономика-
  • ффинанси-
  • бизнес

Икономист посочи какво е важно да направи България идните месеци

Румен Гълъбинов: Трябва бързо да покажем, че можем да управляваме инфлацията - 1
Снимка: NOVA

За България е много важно да покажем през идните месеци, че сме в състояние ускорено да намаляваме нашата инфлация, така че да се стремим да достигнем средните нива на инфлация в Еврозоната.

Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът Румен Гълъбинов.

По думите му в самата Еврозона държавите също намаляват своята инфлация с различна скорост: "Има няколко държави в Еврозоната, които са дори в дефлация, тоест те имат отрицателна инфлация в момента. Така че за България е важно да покажем старание и целенасоченост в това. Една година беше отложена Еврозоната за България заради инфлацията. За другите показатели ние се представяме доста добре. Бюджетният ни дефицит за миналата година е под 3%, за тази година вероятно също ще бъде. Съотношението на дълг - държавно управление къмто брутен вътрешен продукт дори и с новите заеми, които предстои да вземем тази година и за следващите три, ние пак ще се движим между 25 и 30%, а изискването по Маастрихт за Еврозоната е 60%, тоест ние сме два пъти по-ниско, отколкото е критерият там. Така че и тук се представяме добре.

Лихвените ни проценти са сравнително стабилни, че дори и лихвените проценти все още по левовете продължават да са по-ниски, отколкото в Еврозоната по евро. И от тази гледна точка България с фиксирания си валутен курс във валутния борд, който се намираме, мисля че имаме всички шансове, при едно добро планиране да финализираме успешно пълноправно членство в Еврозоната", смята икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пловдив

    3 1 Отговор
    А със заплатите и пенсиите как се справяте? Копаем дъното. Последни в Европейския съюз. Срам и позор сте всички правителства.
  • 2 Беше казано вече

    0 1 Отговор
    Политическо решение за влизане в Еврозоната и стъкмистика по отношение на инфлацията от наша страна с мълчаливото съгласие на ЕЦБ и ЕС. Този човек не чете ли статиите във факти.бг на негови колеги, апологети на еврото или и той бърза да не остане назад.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Наивник

    3 1 Отговор
    Каква инфлация ще управляваш , бе гълъбче ? Външния дълг на световната финансова пирамида САЩ е 34 трилиона долара ! За да оцелее САЩ - тази тежест трябва да "изгори", да се разхвърля и се разхвърля по целия свят ! Така че като сме еснатовски - глизци ще "работим" на пределите на възможностите си за оцеляването на САЩ! (от кога сме дали пари за F-ките помнители , щото аз вече забравих?- подпомагаме САЩ!)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.