17 Януари, 2014 17:46 1 586 0

Божидар Данев: Всички правителства се стараеха българите да емигрират

  • божидар данев-
  • образование-
  • дуално-
  • канал 3

Дискусия за дуалното образование

Божидар Данев: Всички правителства се стараеха българите да емигрират - 1
Божидар Данев

Всички български правителства през последните години полагаха "ужасяващи" усилия да замине българинът да работи в чужбина.

Това заяви в предаването "На ръба" 4-7 на "Канал" 3 председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Той се включи в дебат на тема "За" и "Против" дуалното образование" със зам.-министъра на образованието Атанаска Тенева и Емилия Вълчовска, която е началник отдел "Професионално образование и обучение" в МОН.

"Съществен проблем е механизмът на финансиране на училищата. При настоящата система парите зависят от броя на децата, а не от резултатите им. От училищата излизат деца, които дори нямат езикова квалификация. Трябва да доближим обучителните до професионалните стандарти. По отношение на дуалната система с МОН имаме пълно единомислие. Сега от БСК готвим програма за дуално образование в ИТ-сектора. Там, знаете, най-ниските работни заплати са 1500 лева", коментира Данев.

"Обучението чрез работа, както според мен трябва да се нарича дуалното образование, ще бъде само за избралите го ученици над 16-годишна възраст. Това обаче означава за тях по-голяма седмична натовареност и по-дълга учебна година. Безспорно трябва да има професионално обучение в реална работна среда. Има необходимост от защитата на някои професии, но за това е необходима реформа в сферата на образованието. Необходимо е и да се направи анализ какви кадри ще бъдат необходими на трудовия пазар и след 5-10 години", убедена е Атанаска Тенева.

Зам.-министъра на образованието съобщи още, че от ведомството готвят и стратегия за подобряване на грамотността на българите. "Това не е проблем само на младото поколение", коментира тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА