Last news in Fakti

24 Януари, 2014 16:59 974 0

Орешарски: Работим за стабилност и предвидимост, за да успява бизнесът

  • пламен орешарски-
  • бизнес-
  • стара загора

Силното разслоение в обществото, което се засили през последните години, има опасност да стане пречка и за нормалната стопанска дейност

Орешарски: Работим за стабилност и предвидимост, за да успява бизнесът - 1
Снимки БТА

Докладът на ЕК за България представлява обективна оценка на ситуацията в нашата страна, коментира премиерът Пламен Орешарскислед срещата си с представителите на бизнеса от област Стара Загора. 

Министър-председателят изтъкна, че няма нови области, в които да има отворени критики. Също така в няколко сектори се отчита напредък, макар и да е определен като ограничен. „ЕК е очертала препоръки, които са доста добра основа за разработването на екшън-плана на кабинета. Ще работим и се надявам следващият доклад да бъде значително по-добър и да отчита по-голям напредък”, заяви премиерът.

За мен беше важно да чуя обратната връзка и сигналите от страна на бизнеса, за да сверим дали се движим в правилна посока и къде трябва да ускорим дейностите си, заяви министър-председателят.

Премиерът изрази удовлетворението си от това, че по време на срещата нямаше възражения по ключовите цели и дейности, които кабинетът предприе от началото на мандата за създаване на благоприятна бизнес рамка и за активизиране на стопанската активност.

По време на разговора министър-председателят запозна представителите на бизнеса с основни акценти от работата на правителството през изминалите седем месеца и с част от приоритетите за настоящата година.

Орешарски изтъкна, че една от първите задачи в началото на мандата е била да се разработи стратегия за укрепването на фискалната и макроикономическата стабилност, както и да се разработят политики в подкрепа на най-уязвимите групи в обществото.

Министър-председателят постави акцент върху значението на икономическия растеж и на стопанската активност. Според него силното разслоение в обществото, което се засили през последните години, има опасност да стане пречка и за нормалната стопанска дейност. Орешарски отбеляза и необходимостта от ефективна конкуренция, като важно условие за правене на бизнес.

Премиерът подчерта усилията на правителството за намаляване на административната тежест. Според него проблемът се е задълбочил дотолкова, че е необходимо да се преправят или да се пишат цели нови закони. Орешарски отбеляза, че ако не се вземат мерки в тази посока, българският БВП ще остане на дъното в Европа. Премиерът даде пример със Закона за публично-частното партньорство, който според него на практика прави почти невъзможна тази дейност. Той напомни, че кабинетът вече е идентифицирал над 100 режима и административни тежести, които могат да се облекчат или отменят, като амбицията за тази година е да се работи по още 100.

Министър-председателят подчерта, че кабинетът е върнал част от задълженията към бизнеса. „Няма нито лев задържано ДДС извън законовите срокове”, добави премиерът. Той изтъкна, че се е подобрила и събираемостта на приходите. Работи се и в посока на по-доброто управление на държавните предприятия. Министър-председателят каза още, че е ускорено усвояването на европейските средства. Освен това България е в първата половина на страните-членки по отношение на подготовката на Споразумението за партньорство.

Орешарски подчерта активният подход на кабинета спрямо инвестициите, както и стремежът да се намалят административните услуги. Според него експортът и инвестициите ще са в основата на икономическия растеж през 2014 г.

На въпрос на медиите за заложената в програмата на кабинета реиндустриализация премиерът отбеляза, че въпросът е дали ще направим индустриална база, или ще продължим да излизаме в чужбина и да работим по чужди индустриални бази. Орешарски напомни, че дори европейският комисар Таяни е изтъкнал реиндустриализацията като една от водещите задачи на Европа 2020.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА