Last news in Fakti

24 Януари, 2014 16:30 904 0

Станишев: Природен парк „Странджа“ трябва да бъде защитен

  • сергей станишев-
  • странджа-
  • бсп-
  • бизнес

Трябва да се гарантира развитие на черноморските общини и да бъде защитена българската природа

Станишев: Природен парк „Странджа“ трябва да бъде защитен - 1
Снимка БСП

Искам да кажа на тези млади хора, които абсолютно искрено протестират, защитавайки българската природа, че тяхната кауза е важна за мен, за БСП. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в Стара Загора, помолен да коментира протестите срещу общоустройствения план на Царево.

„Ние ще изискаме от МОСВ и от МРРБ, от всички институции, които имат отношение към общите устройствени планове, тяхното становище по този конкретен проект за общ устройствен план. Трябва да се гарантират две неща: възможности за развитие на черноморските общини, в това число и за туристическото развитие, но трябва категорично да бъде защитена българската природа, в това число природен парк "Странджа", каза още Станишев. 

Според него това е национално богатство, което не е за едно поколение и ще се търсят категорични гаранции  срещу каквото и било презастрояване или разрушаване на българската природа.

„Това е моя политическа позиция и ангажимент. Според нас трябва и правителството да проведе диалог с всички черноморски общини. Искам да припомня, че по инициатива на КБ беше прието от този парламент нещо, което беше отложено и отхвърлено от предишния парламент - мораториум по отношение на строителството, на сделки по Черноморието, докато МОСВ не представи цялостен анализ, в това число за възможност за защитени територии, което трябва да стане към юни тази година. Това е срокът, вярвам че министерството ще го спази“, заключи Сергей Станишев.        

Промените, които се направиха - облекчаване на лицензионните режими, плащането на ДДС-то  в срок и разплащането с бизнеса, когато държавата е направила поръчка, са принципи, които бяха позабравени в последните години. Имаше произвол в това отношение и непредсказуемост. Направени са само първите стъпки и те не са достатъчни, но и правителството, и двете партии, които го подкрепят, имат волята да продължат по този път, стъпвайки именно на програмата, заяви още по време на срещата Станишев.

По думите му въпросът, който е от изключителна важност за региона, е свързан с енергетиката. „Българският енергиен сектор беше тотално дебалансиран. Той и сега е в тежка криза, но е един от кръвоносните системи на реалната икономика. Направиха се няколко важни неща, в това число и за старозагорския регион, като сърцето на българската енергетика“, каза още лидерът на БСП.

В тази връзка той посочи, че такса пренос е била рязко намалена. „Това даде възможност да се изнася ток отново. Ние се бяхме превърнали в транзитна държава. За Гърция и Турция се изнасяше ток от Унгария, през България и Румъния. Износът нарасна много през последното полугодие и това е изключително важно за старозагорския район, а освен това и за цялата икономика в България“, каза още лидерът на социалистите. По думите му много по-добре са заработили и мините, и държавните ТЕЦ-ове. Според него това е конкретен резултат именно от промените в закона, които са приети от НС с нужната политическа воля за това. Той изрази мнение, че намаляването на цената на тока дава позитивно отражение и върху бизнеса.

„Това струваше не малко усилия на правителството. Бяха споменати няколко действия, по които действително се работи и те са част от едно по-ново отношение към проблемите на икономиката и бизнеса - "Химко", "Ремотекс". За "Химко" се търси и вярвам, че ще се намери решение, за да може да заработи. Също така се търсят варианти и се водят разговори за "Ремотекс", така че това предприятие, което е изключително важно за българската енергетика, точно тук в региона, да работи, да има заетост. Трудни са разговорите към момента със собственика, но се търси решение и за това имаме воля“, каза още Станишев.

По думите му се работи с вицепремиера Бобева в диалог с двете парламентарни групи именно по програмата за реиндустриализация на България, която да бъде по-дългосрочна. Той заяви, че енергетиката е приоритет и ще остане водещ такъв. „Затова се работи и по преговорите за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и се търси решение за АЕЦ "Белене". Представете си тези два проекта в следващите няколко години да стартират реално. Какво по-добре за реиндустриализацията.  Много са напред нещата и в преговорите за "Южен Поток", който 4 години беше на трупчета“, каза още Станишев. Той бе категоричен, че тези проекти няма да пречат на енергетиката в региона на Стара Загора, защото предстои закриването на много мощности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове