Last news in Fakti

18 Февруари, 2014 06:16 1 859 0

България и Турция договориха пълна либерализация на ТИР превозите

  • tir-
  • тир-
  • превози-
  • турция

В първата седмица от март експерти на двете администрации да започнат изработването на новата спогодба

България и Турция договориха пълна либерализация на ТИР превозите - 1
Снимка: БТА

 

След изключително тежки 6-часови преговори в Анкара транспортните министри на България и Турция постигнаха консенсус, който решава проблемите на превозвачите по границата. Това съобщи министър Данаил Папазов пред bTV.

Двете страни са се разбрали за увеличаване на броя разрешителни, както и да се върви към пълна либерализация на разрешителните режими, както и да бъде написана напълно нова спогодба. Действащата в момента е от 1977 г. и е изключително остаряла.

По думите на министър Папазов, с турския му колега Лютви Елван са се разбрали в първата седмица на март експерти на двете администрации да започнат изработването на новата спогодба. Тя трябва да бъде готова до края на месеца, а след процедурите по приемането й в двете държави да бъде подписана до края на април и да влезе в сила.

Транспортният ни министър информира още, че спогодбата ще обхване всички двустранни и транзитни разрешителни, но на този етап е невъзможно да включи и разрешителните от и за трета страна, които обаче ще бъдат значително увеличени.

„До въвеждането на новата спогодба двете администрации се задължиха да оказват абсолютно пълно съдействие, което да облекчава транспортните услуги между двете страни", увери Данаил Папазов.

По думите му са се разбрали от 1 март да заработи колцентър в двете администрации - съответно на територията на България и на територията на Турция: „Ще има горещ телефон, на който всеки водач с проблем на границата ще може да информира, за да се вземат своевременно мерки", заяви транспортният министър.

Проблем с разрешителни за товарни превози доведе до блокада на границата с Турция миналата седмица и километрични опашки от ТИР-ове на контролните пунктове, а бизнесът калкулира загуби. Засегнати от проблема са най-вече фирми, но едрият бизнес в сектора ги подкрепя. От бранша смятат, че проблемът трябва да се реши веднъж завинаги на политическо ниво. Вицепремиерът Даниела Бобева сподели, че уредбата на отношенията между двете държави е остаряла.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА