9 Юли, 2024 13:46 1 222 8

Позитивите на ИТ индустрията спомагат за развитие на цялото общество

  • ит индустрия-
  • баском-
  • business tree-
  • крум хаджигеоргиев

Браншът има нужда да осъвремени посланията си, но е добрият пример, който трябва да залегне в основата на новия национален Бранд България

Позитивите на ИТ индустрията спомагат за развитие на цялото общество - 1
Снимка: БАСКОМ

Ефективната връзка с клиентите, качественото изпълнение на проектите и образованите и квалифицирани професионалисти са сред безспорните предимства на българската софтуерна индустрия. Това показва проучване сред софтуерните компании, което е отворено и продължава да събира мнения на бранша с цел да осъвремени посланията му. Към момента 80% от участниците в проучването посочват, че следва да се изгради стабилен ИТ бранд, който да отваря нови врати по света пред напредничавия високотехнологичен бизнес на България. 93% от анкетираните смятат, че подсилване на ИТ бранда ще е позитив не само за ИТ индустрията, но и за цялото българско общество.

Проучването бе представено от Марина Шидеров, член на УС на БАСКОМ, във формата Business Tree, който поставя началото на широк диалог вътре в бранша, между сродни организации и с държавните институции.

„Проблем е, когато някъде някой прави нещо за националния Бранд България, а не ни включва в дискусията. Брандът на самия ИТ сектор има нужда да седнем заедно и да актуализираме посланията. Например, все още говорим, че предлагаме евтина услуга, а това не е така. Казваме, че предлагаме иновации, но да видим дали е така? Аутсорсингът сам по себе си каква добавена стойност ни дава? Когато си отговорим на всички тези въпроси заедно със сродните ни асоциации и обединения, следва да започнем да ги говорим на висок глас и пред институциите, които често пък говорят подвеждащо от наше име. Точно това правим в момента – даваме старт на този диалог“, каза Крум Хаджигеоргиев, председател на БАСКОМ.

Доброслав Димитров, председател на БРАИТ, разказа, че в последната година и половина е прекарал доста време в обиколки из страната, за да говори за последствията от бума на изкуствения интелект. „Случвало се е да идват при мен учители, напредничави и информирани хора, който да ме питат наистина ли ИТ секторът осигурява толкова висок стандарт на живот. Не им се вярва. Очевидно продължава да изглежда невероятно, че България е добро място за правене на кариера и бизнес, че е добро място за развитие, за създаване и отглеждане на семейство. Това означава, че сред хората в България масово това послание не е достигнало, което означава, че не е стигнало и до политиците, които представляват тези същите хора. Те пък, от своя страна, не го разпространяват извън страната. Ние следва да имаме самочувствието да го изискваме от тях в говоренето и за националния Бранд България на базата на ясно формулирани позитиви, около които всички сме се обединили“, каза Доброслав Димитров. Той бе категоричен, че България е място, в което можеш да доведеш семейството си, да останеш, да живееш и да работиш, да изградиш кариера, а не е само място, в което идваш на туризъм за една седмица. БРАИТ ще застане зад тази теза и ще я отстоява неотклонно.

„Безспорно е, че българската ИТ индустрия променя цялата икономика и оказва ключово влияние върху образованието. ИТ секторът на практика е най-големият университет в страната. Дори само това послание е толкова силно, че е достатъчно да бъде в основата на Бранд България. За жалост продължаваме да си говорим за ИТ като за вертикална индустрия. А в действителност ИТ технологии има навсякъде в икономиката и в обществения сектор. Тук идва и отговорността на нашия сектор. Всеки човек в България се докосва до преките обществени услуги, които са половинчато дигитализирани и хората го виждат това. Хем казваме, че имаме най-добрите дигитални професионалисти, хем сме на последните места в ЕС по дигитализиране на бизнеса и публичния сектор. Трябва ние като индустрия да престанем да бягаме от този проблем и да се ангажираме с неговото разрешаване“, каза Илия Кръстев от АИБЕСТ.

Георги Брашнаров, който е един от основателите на БАСКОМ, напомни амбициозната ѝ цел в началото индустрия да достигне 1 млрд. долара. „Ако тогава я нямахме тази цел, сега нямаше да имаме индустрия за 8 млрд, която съвсем скоро ще надхвърли 10 млрд“. Той призова за по-смела визия, за повече самочувствие сред ИТ компаниите и при промотирането на всяка една факторът цена да бъде изваден от уравнението. „Нека говорим за качество и срок“, каза той и бе подкрепен от Крум Хаджигеоргиев, че искаме да имаме продукт, който да е толкова важен за клиентите, че цената да няма значение.

Според Георги Брашнаров софтуерният сектор е доказано един от най-успешните сектори в България. „Ние сме локомотив на индустрията. Голяма част от износа се дължи на нас. Голяма част от нарастването на БВП се дължи на нас, голяма част от задържането и завръщането на младите хора се дължи на нас. Въпреки това ние вече имаме силата да седнем на тази маса и откровено да започнем да обсъждаме нещата, които не ни достигат. Това наистина е сила на израстване. Само по този начин можем да станем по-добри“, отбеляза Георги Брашнаров.

Участниците в дискусията анализираха обширно позитивите на високотехнологичната индустрия в България - талант, иновации и качество - но признаха, че безспорният принос на сектора за развитие на цялото българско общество трябва да бъде обясняван по-последователно и спокойно, за да бъде припознат от всички, чиято енергия е нужна, за да постигне качествена промяна.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 2 Отговор
    Аз лично не правя разлика между грантоеди и АЙТИтаджии, дето амкат като варени глави.

    Коментиран от #2

  • 2 КатоТак

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Така е, много хора видяха, че има пари в ИТ-то и без никакви познания решиха, че ще будалкат други, че имали страхотна идея и трябвало само инвестиция. Няма ИТ проект значим, който да е тръгнал с много пари, щом търсят много пари за такъв: значи е пирамида. 1-2 програмисти могат да напишат всичко за 3-4 месеца за да си реализират идеята, не им трябва 8 години да са стартъпи и разни наивници да им дават пари. Щом се влачат много години без резултат: значи са пирамида. И да и аз съм ИТ от 1/4 век и да... виждам как се напълни този отрасъл с куцо и сакато.

    Коментиран от #5

  • 3 истината

    2 0 Отговор
    квито и пари да ми обещават каквото и да работя никога няма да го правя с цел да помогна на държавата.
    ако да кажем успея да изобретя нещо, ще си сменя гражданството.
    това е моето мнение като на ИТ от българия
  • 4 Джизъса

    3 1 Отговор
    """
    България е добро място за правене на кариера и бизнес, че е добро място за развитие, за създаване и отглеждане на семейство.
    """

    България, въпреки държавата България, е добро място за кариера в ИТ сектора - все още, въпреки усилията на държавата да го съсипе !
    България ПО НИКАКЪВ критерий НЕ Е добро място за отглеждане на семейство ! Далеч не всичко е пари !
    Поголовна мръсотия, абсолютна морална деградация и липса на контрол в училищата, НИКАКВА инфраструктура - никакви улици, никакви тротоари, 80% от всички площадки вече са осеяни с презервативи, спринцовки и фасове, отровен въздух, храна, вода, една изключително корумпирана, порочна здравна система !
    Познавам хора с по 7-8000 лева нетни заплати, които емигрираха или си търсят работа навън именно поради горните причини !

    Коментиран от #8

  • 5 пфф

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "КатоТак":

    Толкова си ИТ и ти, значи..За 3-4 месеца можели един двама програмисти да напишат кода..Да, ако правиш научен калкулатор, може би..
  • 6 Край

    2 1 Отговор
    E този от дясно е типичния програмист. Меко отпуснато туловище, което минава 300 крачки дневно и си ги засича с телефона. Неугледно облечен и малко нечистоплътен /вечно потен/. Асоциален - за него не е важно хората да го харесват. Стига му да го харесва компютъра му.
  • 7 Защо обаче

    1 0 Отговор
    Принципно може ли някой да обясни защо в източноевропейските страни се развива направлението на IT сектора, което е свързано със софтуер? Не се развива хардуерът (например полупроводниците), автомобилостроенето, ракетостроенето, генетиката, телефонни апарати, монитори, а се развива предимно писането на код.
    Струва ми се, че този успех в програмирането, всъщност е една утешителна награда, едни трохи. И не осъзнаваме, че истинския истински хай-тек прогрес е другаде. В нещо като "циганско лято" сме. Хапваме маргарин, вместо масло. И това не е само в България, а в цяла Източна Европа. Не мислите ли?
  • 8 Е чак пък толкова

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Джизъса":

    Чак пък никаква инфраструктура и да се въргаляме по улиците. По-скоро това със спринцовките е в прехвалените държави на запад. Те бяха най-хубавото място за живеене на света допреди 10 - 20 години. Но десетки милиони ... от Северна Африка и Близкия изток също го установиха това и отидоха там. Отделно младите им хора малко се поотпуснаха, което си е естествен процес в свръхзадоволените общества. Така, че ако трябва да