30 Юли, 2024 10:21 1 936 18

Китай изпреварва САЩ в редица области

  • сащ-
  • китай-
  • отрасли-
  • икономика-
  • напредък

Балансът на силите ще продължи да се измества към Пекин

Китай изпреварва САЩ в редица области - 1
Снимка: Shutterstock

Китай изпреварва САЩ в редица области и балансът на силите ще продължи да се измества към Пекин, освен ако Вашингтон не предприеме действия. Това се посочва в доклада на Комисията по национална отбранителна стратегия, публикуван от аналитичния център RAND.

„В много отношения Китай е пред САЩ и до голяма степен е заличил военното предимство на САЩ в Западния Пасифик чрез две десетилетия целенасочени военни инвестиции. Без значителни промени от страна на Щатите, балансът на силите ще продължи да се измества в полза на Китай“, се отбелязва в доклада.

Авторите на документа също смятат, че Русия „има значителен стратегически, космически и кибернетичен потенциал“. Те също така твърдят, че при сегашното ръководство Русия "се стреми да се върне към ролята си на световен лидер от ерата на Студената война".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българина

    25 4 Отговор
    само по печатането на пари никой не може да ги бие, респективно надуването на акциите
  • 2 СтаРа

    19 4 Отговор
    Старата българска поговорка: докато 2ма се карат, трети печели - в случая третия е Пекин. А САЩ нека се карат за Украйна колкото искат. Европа естествено ще е най-губеща от простотията на купените "демократично избрани неставащи."
  • 3 Боруна Лом

    14 4 Отговор
    МАЙ КРАВИТЕ СТАВАТ,,ОУТЛЕТ СТЕКОВЕ,,,?
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 1 Отговор
    " Можеш да лъжеш всички хора за кратко, малко хора за дълго време,
    но не можеш да лъжеш всички хора за дълго време!"
    /А. Л./
  • 5 Ха ха ха

    12 30 Отговор
    Да ама технологиите са в Америка и много бързо може китайците да останат без тях .Китай е пълна 0 бе Америка
  • 6 Госあ

    14 3 Отговор
    Китай най малко има нужда и иска война, но ако краварника чак толкова много я желае и провокира, мисля че е подходящ момент за Поднебесната. Изобщо, не знам сатанистите какво си мислят, че ще спечелят при ТСВ…
  • 7 Мишел

    17 2 Отговор
    Информация:
    Китай е водеща световна сила в 37 от най перспективните за бъдещето научнотехнологични области, САЩ в 6.
    Научните работници в Китай са повече от тези в останалата част на света. (Доклад за 2023 г.на Австралийския институт за изследване развитието на световната наука и технологии)

    Коментиран от #8, #17

  • 8 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мишел":

    Всъщност ще бъде любопитно да се знае колко са китайците в най престижното звено на сащ - МИТ. И колко от тях са на водещи подиции.
  • 9 Промяната Идва

    12 1 Отговор
    Щем не щем….живеем в интересни, много динамични и много опасни времена. Дано Господ запази България. Дано Господ да даде разум и сила на българите да се обединят и спрат да живуркат както през последните 34 години. Дано, дано…

    Коментиран от #13, #16

  • 10 Случайно попаднах на видео

    14 1 Отговор
    на европейски блогър, което показваше някакво училище в Шънджън. Направо ми увисна ченето - огромна библиотека, модерно решени пространства, безкрайни спортни площадки, лаборатории за изкуствен интелект, кабинети по роботика, дори симулатор за някакъв си изцяло техен самолет. Не виждам кога ще ги стигнем китайците. Какво направи междувременно Западът с образованието? Пълен треш. Гледах видео как един младеж питаше хора по улиците на Лос Анджелис коя страна къде се намира на картата на света и резултатът беше потресаващ. Някои например посочваха, че Русия е в Австралия. Единствените, които знаеха, беше пиколото на някакъв хотел - англичанин, и етническа рускиня.
  • 11 ватата

    5 1 Отговор
    русия ще се върне в ерата преди войната за сметка на Китай
  • 12 факуса

    4 3 Отговор
    хи хи сащисаните в отговор ще вдигнат тавана на дълга с още неколко метра,слава на печатницата
  • 13 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Промяната Идва":

    надали
  • 14 Пян_Гъ

    7 3 Отговор
    До Ха ха: Аве, готин, кои технологии са в САЩ??? Не чух, я пак??? Бяха, доколкото международни изследователски екипи (не американски!!!) работеха за US компании, чиито продукти се произвеждаха в Южна Коледа и Китай. Картината е вече друга. Къде са лидери САЩ? Ел-коли? GSM-и? Компютри:) ? Оръжия:) ? Ама що не проверите хайтек патентите за 2023? Аве ние на тази планета ли живеене??? Кви сте вие ве??? Откъде ви намират НПО-та да ви плащат???
  • 15 джо.

    2 1 Отговор
    Но не мислете ,че тези престъпници окупатори така лесно не се предават. Ще се съпротивляват до края кой знае това може и да е голямата война която да прерасне в ТСВ ; Тая война сигурно ше е и последната за човечеството но за тая сг..ан няма никакво значени освен нея никой няма право да доминира и да заема нейното място на Световен окупатор .
  • 16 Виновен е комунизма,

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Промяната Идва":

    Пак на Ганя някой друг от преди или комшиите или някой друг но никога неговия мързел или нахалство и неграмотност.
  • 17 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мишел":

    плюс това китайското писмо има 3000 знака
    а латинската азбука няколко букви 26 ли бяха
    та колко помни един китаец и колко един американец
    и кой всъщност е по умния тогава?
    и кой навсякъде ходи да краде ресурси прави войни(над220) и мъти водата?
  • 18 хааххаха

    1 0 Отговор
    Тази боза факти сами ли я измислихте или митрофанова ви я изпрати.