22 Август, 2024 14:51 1 209 1

Индия и Китай затоплиха отношения

  • индия-
  • китай-
  • преки чужди инвестиции

За пръв път за тази година Индия одобри преки инвестиции от Китай

Индия и Китай затоплиха отношения - 1
Снимка: Shutterstock

Индийското правителство поднови одобрението за преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от китайски компании в сектора за производство на електроника, облекчавайки някои от съществуващите ограничения върху инвестициите от страни, които имат обща сухопътна граница с южноазиатската република.

Според вестник The Economic Times кабинетът на министрите одобри ПЧИ от китайския производител на електроника Luxshere, който е бизнес партньор на американската Apple, инвестиция в създаването на съвместно дружество между индийската компания Micromax и китайската Huaqin Technology, в което последната ще притежава миноритарен дял. ПЧИ от няколко тайвански компании, регистрирани на борсата в Хонконг и де факто управлявани от Китай, също получиха одобрения.

Първото селективно одобрение на китайска инвестиция тази година беше подложено на натиск от страна на индийските производители на електроника за облекчаване на ограниченията за задълбочаване и разширяване на веригите за доставка на електронни стоки от Индия. По тяхно искане правителството създаде междусекторен комитет за преглед на одобренията за ПЧИ и ключови технологии от Китай, които са спешно необходими на индийската индустрия. В същото време на китайските граждани все още е забранено да заемат ръководни длъжности в съвместни предприятия с индийски партньори, в които те могат да притежават само миноритарен дял.

Преди граничния конфликт между Индия и Китай през май-юни 2020 г. индийското правителство одобри китайски предложения за ПЧИ без процеса на надлежна проверка, който стана задължителен през юли същата година. Той беше въведен, след като Индия ограничи обществените поръчки за правителствени проекти, включително тези, разработени чрез публично-частни партньорства, от компании в страни, които споделят сухопътни граници поради опасения за сигурността. Това правило важи предимно за компании в Китай и Пакистан.

Китай стана най-големият търговски партньор на Индия през финансовата 2023-2024 г., която приключи на 31 март. Обемът на двустранната търговия възлиза на 118,4 млрд. USD, вносът на Индия от Китай достига 101,7 млрд. USD, а индийският износ за Китай - 16,67 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отношения

    0 5 Отговор
    Чрез сношения!