23 Август, 2024 11:53 2 122 8

Газовите планове на Турция

  • турция-
  • русия-
  • газ-
  • газов хъб

Няма проблеми със създаването на център за търговия с газ в Истанбул

Газовите планове на Турция - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Между Турция и Русия няма проблеми относно създаването на център за търговия с газ в Истанбул като част от проекта за международен газов хъб. Турската компания БОТА и руската Газпром ще бъдат равностойно представени в него, каза ръководителят на турското министерство на енергетиката Алпарслан Байрактар.

"Планираме да създадем операционна компания с руснаците за международен център за търговия с газ или платформа в партньорство БОТА - Газпром в Истанбулския финансов център. Преместваме и Турския регулаторен орган на енергийния пазар там. Ние нямаме проблем с руснаците. В центъра ще се търгува газ и там ще се определя цената му. По принцип сме съгласни да създадем структура, в която всяка партия ще има 50%, но това ще отнеме известно време“, каза турският министър пред вестник Milliyet.

Обемът на природен газ, консумиран от Турция годишно, е около 50 милиарда кубически метра. м. „Също така полагаме усилия да създадем инфраструктура, която ще ни позволи да изнасяме 15% от тези обеми. Така центърът за търговия с газ започна да се превръща в реалност“, отбеляза Байрактар и добави, че Турция внася природен газ от Русия, Азербайджан и Иран. Той каза още, че в Турция има пет газови хранилища, позволяващи съхраняване на до 5,8 милиарда кубически метра газ, до 2028 г. се планира обемът на съхранение на газ да се увеличи до 10-12 милиарда кубически метра.

През октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин представи идеята за създаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен загубеният обем транзит през газопровода „Северен поток“. Турските власти казват, че по отношение на инфраструктурата в страната почти всичко е готово за проекта. В края на декември 2023 г. руският вицепремиер Александър Новак обяви, че реализацията на проекта за създаване на хъб може да започне през 2024 г. Ръководителят на турското министерство на енергетиката от своя страна обяви планове за създаване на център в Истанбул като част от проект за хъб с участието на турската BOTA и руския Газпром.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турция играе мръсна игра спрямо нас!

    9 16 Отговор
    Благодарение на пилота ни закопа с БОТАШ. Кълне се, че ще ни пробутва газов микс от различни страни.
    Всъщност благодарение на ББ с нашите 4 млрд. лева изградихме турецкия пАток, който няма отклонение към нас, и така руснаците не ни платиха 2 млрд.лева за това, че спряха да ни дават газ през "Дружба". Един ден яко ще се плаща в натура...
    Азербайджанския газ е всъщност над половината руски газ. От Русия през Черно море идва пак руски газ. Турция прави някакви лъжливи опити да докаже, че в този микс ще има и големи количества турски газ.
    Добре ни подредиха нашите ръководители! Местните путинисти мразят Родината, тяхната родина се казва Матушка Рус.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Иван

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Турция играе мръсна игра спрямо нас!":

    Мислиш ли че американские газ е по евтиниот Руски??

    Коментиран от #3, #5

  • 3 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Не , не мисля , а съм УВЕРЕН !!!! Цената за вътрешния пазар в САЩ в момента е 70 долара за 1000 куб , а в Раша е над 80 !!!! И то субсидирана от правителството , тоест при производителите е повече !!!
  • 4 гост

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Турция играе мръсна игра спрямо нас!":

    Азербайджанския газ е 1000 % азербайджански газ !!! Находището от което идва е с концесионер Бритиш Петролеум и НЯМА връзка с никакви други тръбопроводи !!! И тръбата е финансирана от ЕС със изричното условие да няма друг газ в нея !!! Азербайджан внася руски газ за ВЪТРЕШНИ нужди , защото го взима без пари и именно за да освободи собствените си количества за износ , където получава близо 4 ПЪТИ по-висока цена от тази на която купува руски !! И тия опорки толкова се изтъркаха , че вече стават не смешни , а жалки , поне пробвайте с нови , не че ще има ефект , хахахаха !!
  • 5 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Според последния доклад на щатската енергийна агенция производството на газ САМО в сухоземните находища в САЩ , без морските платформи , които обикновено отиват за втечняване и износ е на нива 3 млд куб ДНЕВНО !!! Тоест годишно около 1100 млд куб , повтарям БЕЗ морските платформи !! За сравнение производството на Газпром за миналата година е под 400 млд куб , а общо на Раша около 630 млд куб , над ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО от САЩ !!

    Коментиран от #6

  • 6 чинко

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    американците имат и газ и петрол,но винаги внасят, когато могат , пазят си своите ресурси , защото не разчитат само на тях като руснаците

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "чинко":

    Това свърши още преди 15 години ,много ти е стара информацията !! И да внасят , защото това им поддържа конкуренцията на пазара и съответно цените !! За разлика от Раша , където винаги държавата е искала монопол , за да държи всички в подчинение !!
  • 8 Панагюреца

    5 1 Отговор
    Добре че е Турция да е опорка на ЕС и САЩ ,де да бяха и нашите като Ердоган да имат стратегия и взор напред.