21 Март, 2014 09:16 1 189 0

Евтиното украинско жито не сваля цената на хляба

  • украйна-
  • зърно-
  • хляб

Единствена съществуваща икономическа възможност за намаляване цената на хляба е намаляване или диференциране ставката на ДДС

Кризата в отношенията с Русия принуди Украйна да разпродава житния си резерв и това свали цената на пшеницата на международните пазари. По-ниските цени обаче няма да окажат влияние върху цената на хляба у нас, твърдят родните производители.

Българското жито и към е по-евтино от украинското. Българския хляб се прави на 100 % от родно зърно и затова каквото и да става в Украйна, няма да окаже влияние на цената.

„Българският хляб има чисто пазарна цена. Тя изцяло е съобразена с всички компоненти, които влизат в ценообразуването на хляба. С оглед на това единствена съществуваща икономическа възможност за намаляване цената на хляба е намаляване или диференциране ставката на ДДС“, коментира пред ТВ7 Марияна Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Зърнопроизводителите са далеч от идеята, че хлябът ще поевтинее или поскъпне. Те припомнят, че дори и в момента да се наблюдава спад в цената на пшеницата, това ще е за кратко. Ефектът може дори да е обратен.

В момента тон зърно от черноморския регион е 350 лв. За сравнение в началото на седмица беше 370 лв. Реалният марж на борсата обаче е 2 долара. Каква ще е реколтата през 2014 г. пък ще знае след около 40 дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА