30 Септември, 2024 11:53 531 10

Запасите от газ в Европа остават под нивата от 2019 година

  • европа-
  • газ-
  • запаси-
  • време-
  • русия

Към момента те са малко над 94%

Запасите от газ в Европа остават под нивата от 2019 година - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Обемът на запасите от газ в европейските подземни хранилища (ПГХ) надхвърли 94,1%, но изостава от рекордните нива от 2019 г., когато ПГХ бяха запълнени на 96,2%. Инжектирането на газ в подземни газови хранилища се забави значително през септември, достигайки минимум от 2011 г. Газът на фондовата борса в Европа се търгува на цена от 440 USD за 1000 куб.м.

Нагнетяването на газ в подземни газови хранилища на страните от ЕС на 28 септември, според Gas Infrastructure Europe (GIE), възлиза на 151 млн. куб.м. В същото време селекцията се оказа 45 млн. куб.м.

В момента европейските ПГХ са запълнени на 94,18% (с 4,35 процентни пункта повече от средното за тази дата през последните пет години), те съдържат 104,4 млрд. куб.м газ.

Времето тази седмица в Централна и Западна Европа се очаква да бъде малко по-хладно в сравнение с предходния седемдневен период. Делът на вятърната енергия в производството на електроенергия в ЕС нарасна до 18% през септември.

Общите постъпления на втечнен природен газ от терминали в европейската газотранспортна система през август станаха най-ниските от октомври 2021 г., но през септември отново започнаха да растат. В момента капацитетът за регазификация на втечнен газ и по-нататъшното му впръскване в европейските тръбопроводи е натоварен на 31% от максимума. Средната изкупна цена на газа в Европа през август е била 437 долара за 1000 куб.м, а през септември - около 414 USD.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    5 3 Отговор
    Върти още Санкции срещу Русия и да не ти дреме на Фалита при тъмен студ и глад, със бонус бесни ислямисти! ХАХАХХА Да не пропуснат и Кинтите за Зеле, че ще се разстрои момчето нещо.

    Коментиран от #10

  • 2 Всичко е по план

    2 4 Отговор
    Газпром, изправен пред най-големите загуби през последните 25 години и загубата на западните пазари, обяви планове за доставка на природен газ за Африка. 😬😆

    Коментиран от #7

  • 3 е ние сме една от 27 държави на газ

    1 1 Отговор
    догоре сме напълнили чирен . друго няма . като е на сметка продаваме всичко , важно е с печалба . то като се купува си има избор . от азейберджан или от турска е по на сметка . от юса е същото . на водород е по изгодно и екологично , но са нови посредници и технологии .
  • 4 123

    4 0 Отговор
    Политиката е театър. Целта на Сатанистите е контрол над човечеството.
  • 5 дон Вито

    3 2 Отговор
    Глуоости.
    Германия ще възстанови Северните потоци до няколко години.
    Капиш??
  • 6 БгТопИдиот🇧🇬

    3 0 Отговор
    БГ снимката със свинските опашки на тасовете нямащо нищо общо със статията.
  • 7 Реално

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Всичко е по план":

    Там положението е много зле. Върви се към продажба и Китай само това чакат, вече са започнали да им изкупуват активите на големите им фирми, а най богатите на природни ресурси райони ги вземат на концесия за 50 години. РФ няма да я бъде .
  • 8 Всё в порядке

    2 2 Отговор
    Индия няма да купува повече втечнен природен газ (LNG), произведен в рамките на руския проект „Арктик LNG 2“, който е под санкции от западните страни, заяви в петък министъра на петрола на страната Панкадж Джайн
    "Газпром" изпадна от ТОП-100 на най-големите компании в Русия по печалби. Миналата година оглавяваше класацията.
    Китай иска стратегическо партньорство с Украйна.
  • 9 е като има валута да купуваме

    0 0 Отговор
    реколтата най-добра, туризма най-добър, а да го складираме в турция . измамата на века . задлъжняваш хората заради толофикация с газ . години скубеш . ахахахаха
  • 10 ???

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    По цял ден си чесиш пръстите с клавиатурата и нищо смислено не си написал Безумнико!