1 Октомври, 2024 14:37 569 8

Младежите до 25 години вземат най-много кредити

  • задлъжнялост-
  • младежи-
  • грамотност

Купуват си телефони, техника и спортни стоки

Младежите до 25 години вземат най-много кредити - 1
Снимка: Shutterstock

От 7.21% през 2021 г. до 21.03% е нараснал процентът на младежите до 25 години, които ползват потребителски кредит. Основно се купуват три мида стоки, чийто дял е почти равен – около 22%. Това са смартфони, техника и спортни стоки.

Специалисти коментират, че тези данни са доста притеснителни, тъй като хората от една страна попадат в капана на кредитите във все по-млада възраст, а от друга – говори за тяхната ниска финансова култура.

„Профилът на младите кредитополучатели е хора с добра професия, най-често в IT сферата, където са добре платени. Искат всичко тук и сега. Когато отидат в магазина, намират хиляди изкушения, а кредитните консултанти им предлагат всичко за по 20-30 лв. на месец“, казва Рени Миткова, основател и член на борда на Асоциацията за събиране на вземания.

Най-честият сценарии, при който младите подадат в капана на заемите, е влизайки в голям магазин клиентът си купува телефон, лаптоп, електрическа тротинетка и всичко това за 100 лв. на месец. Няколко месеца по-късно обаче установява, че вноската е непосилна.

За съжаление, този сценарии се случва не само на млади, но и на по-възрастни хора, казва Миткова. „Истината е, че хората не задлъжняват, защото нямат пари. Звучи шокиращо, но е факт. Основната причина за задлъжнялостта е, че хората не умеят да боравят със своите собствени пари и имат ниската финансова грамотност“, допълва тя.

Младежите до 25 години вземат най-много кредити

Най-големият процент длъжни са лица между 30 и 40 години, което също ги съотнася към по-младото поколение. Близо 15% от тях са в София. Данните сочат, че мъжете са по-лоши платци от жените, съответно 58% и 42%. Средностатическият профил на българския длъжник е мъж между 30 и 40 години, от София, зодия Близнаци и дължи един или повече кредити, за които не е успял правилно да прецени възможностите си. „Трудно преценяват какво влиза в домакинството, какви са основните разходи, може ли да си позволи да си купи най-новия телевизор, кола, жилище. Кредитът е добър само, когато може внимателно да преценим и да си направим сметката дали може да си го позволим“, каза Миткова и допълва, че „финансите са умение като всяко друго“.

Сред най-фрапиращите случаи е млада жена на 23 години с 18 потребителски кредита. Друг често срещан случай е младеж си купува най-новия модел iPhone, лаптоп, електрическа тротинетка, телевизор в един и същи ден. Общо месечният му кредит е 500 лв. и още на втория месец преценява, че не може да покрива този заем. Най-честият сценарии в този случай е предоговаряне условията с кредитната компания – намаляване на вноската и разсрочването ѝ във времето.

Младежите до 25 години вземат най-много кредити


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гоосе

    16 2 Отговор
    Резултат от идеалното българско образование, което те оставя с нулева финансова грамотност.

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А тъй

    7 0 Отговор
    И после я от моста, я под влака. Или с бмв-то у стълба, или у дървото.
  • 5 БеГемот

    5 0 Отговор
    Спортни стоки демек целите са в Адидас и Найк отгоре до долу туй им е и за училище и за светски прояви...да се издрайфаш ...толкова безвкусно облечени за много пари хора няма никъде из галактиката....и това самочувствие ...никаква индивидуалност и компенсират с наглост и простотия...
  • 6 банкеръ

    3 0 Отговор
    Браво ! Демокрацията и капитализма си свърши работата .Цели полколеня роби на банката .Целта е постигната , сега остава само да събираме .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Уфффф....

    2 0 Отговор
    Погрешно прочетох - Младите жени до 25 години поемат най много...