2 Октомври, 2024 12:11 418 4

S&P понижи кредитния рейтинг на Израел

  • standard&poor’s-
  • израел-
  • кредитен рейтинг-
  • промяна

От A+ на A с негативна перспектива

S&P понижи кредитния рейтинг на Израел  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция S&P понижи кредитния рейтинг на Израел от А+ на А с негативна перспектива на фона на ескалацията на конфликта в страната с шиитската организация Хизбула и нарастващото участие на Иран в него, се казва в съобщение на сайта на агенцията.

Според него, военните операции на Израел в ивицата Газа, както и ограничената му наземна операция в Ливан и ракетен удар от Иран ще доведат до забавяне на икономическото възстановяване на страната.

В тази връзка агенцията коригира прогнозата за растежа на БВП на Израел от 0,5% на 0% през 2024 г. и от 5% на 2,2% през 2025 г.

S&P също прогнозира увеличение на бюджетния дефицит в краткосрочен и средносрочен план поради по-нататъшно увеличение на разходите за отбрана на страната.

Кредитният рейтинг на Израел може да бъде преразгледан отново надолу през следващите 24 месеца в случай на по-нататъшна ескалация в Близкия изток и прякото участие на Иран в конфликта, се отбелязва в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 1 Отговор
    Четири еврейски фонда начело с Блек Рок управляват света.
  • 2 ТаУмВзе

    1 1 Отговор
    Значи тия ще ги уволни моше съвсем скоро! Не че не са ги създали те, но тва е друга тема за Черния лебед.
  • 3 име

    6 0 Отговор
    Още преди 7.10.23г. 250 хил души са напуснали Израел заради новото правителство на xитлepяxy. Към момента данните са спряни, но до лятото се смяташе че вече са станали 500 хил. Отделно, че секнаха инвестициите, самите евреи също си изнасят личните финанси.
  • 4 Хохо Бохо

    1 0 Отговор
    Цените на петрола как са? Пак прецакаха родните експерти, които се кълняха в бок петрол