10 Октомври, 2024 15:21 532 10

Налице е спекулация на европейския газов пазар

  • газпром-
  • алексей милер-
  • газ-
  • европа-
  • казахстан

Казахстан: Необходимо е да продължим стратегическото си партньорство с "Газпром"

Налице е спекулация на европейския газов пазар - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Появата на спекулативен капитал на европейския пазар на газ води до повишена нестабилност на цените в региона. Това заяви ръководителят на Газпром. Алексей Милер по време на пленарната сесия на Международния газов форум в Санкт Петербург.

"Има отказ от дългосрочно договори на предвидими цени. От друга страна се появи нов голям сериозен играч. Появиха се нови правила на играта и нови алгоритми за търговия. Днес европейските инвестиционни фондове са „дълги“ позиционира обеми в мащаб от 25 млрд. куб.м газ, което съответства на една четвърт от целия газ, който се изпомпва в подземни хранилища в Европейския съюз“, каза той.

Средната годишна цена на газа в Европа до края на 2024 г. е два пъти по-висока от средната цена за периода 2016-2020 г., отбеляза Милър. Колебанията в цените на газа в Европа през деня достигнаха 15% след спирането на доставките на газ от Русия, докато в периода на COVID-19 тези стойности достигнаха едва 10%. През август - септември 2024 г. цените са се увеличили с 25%, добави шефът на "Газпром".

В същото време Казахстан планира да развива собствен добив и преработка на газ като приоритет, но страната трябва да продължи политиката на стратегическо партньорство с руския "Газпром". "Приоритет, разбира се, е разработването на собствени находища. Необходимо е изграждането на собствени газопреработвателни предприятия. И, разбира се, да продължи политиката, насочена към продължаване на стратегическото партньорство с "Газпром"". Това заяви първият вицепремиер на Казахстан Роман Скляр на международния газов форум в Санкт Петербург.

Скляр припомни, че Казахстан преработва газ от находище в Западноказахстанска област в Оренбургския газопреработвателен завод. "Това сътрудничество ще продължи и ще се засили. Ние сме заинтересовани Оренбургският газопреработвателен завод да изпълнява задълженията си към нас. Ние, от своя страна, ще изпълним задълженията си по отношение на обемите на доставките. Работим непрекъснато по това“, обясни първият заместник-ръководител на правителството на републиката. Той също така отбеляза, че Казахстан няма нерешени проблеми с партньорите си от Газпром, сътрудничеството се развива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    14 3 Отговор
    Някой ще лази по корем пред Русия...
  • 2 Българин

    4 11 Отговор
    Газпром е пред фалит

    Коментиран от #5

  • 3 Българин

    4 7 Отговор
    голямо реване на братушките- нямат желание да го подаряват за рупии.....

    Коментиран от #6

  • 4 Българин

    3 10 Отговор
    Хаяско занули Русия
  • 5 Доктора

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Мозъка ти отдавна е фалирал
  • 6 Учуден

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    "голямо реване на братушките"

    Защото си увеличиха приходите ли ревът според теб - искат по-малките приходи.

    Коментиран от #9

  • 7 Съвет към еУропееца

    3 1 Отговор
    Като пръднеш и се завиеш през глава, става по - топло.
  • 8 Българин

    5 3 Отговор
    Аз съм козяче обичам
    козяшки опорки да сричам
    доларчетата зелени
    първа радост са за мене
  • 9 гоосе

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Учуден":

    Руският газов гигант "Газпром" е отчел нетна загуба от 629 млрд. рубли (6,9 млрд. долара) миналата година спрямо чистата печалба от 1,2 трилиона рубли през 2022 година"

    Дообре, ще му кажа :)
  • 10 Треньор по бокс

    2 1 Отговор
    ПРОЕКТА "404" СЕ ОБЯВЯВА ЗА ЗАКРИТ..!! ДА СЕ ГОТВИ ОДЕСА ТИК-ТАК ТИК-ТАК ПАВЕЛКЕ ТИК-ТАК