24 Октомври, 2024 15:12 747 13

От какви работници ще се нуждае България в следващата година

  • работници-
  • специалисти-
  • работна сила

В 17 от 28 области заявените потребности от работна сила превишават броя на регистрираните безработни в тези области

От какви работници ще се нуждае България в следващата година - 1
Снимка: Shutterstock

Българският бизнес ще има нужда от близо 262 000 работници и специалисти в следващите 12 месеца. Това показват резултатите от проучването на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта проведе в периода май - юли, съвместно с областните комисии по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната.

Работодателите завяват нужда от 261 926 работници и специалисти през следващите 12 месеца с умения и знания в различни професионални направления, които ще са необходими за ефективната работа на предприятията. Това е близо 9,3% от заетата в момента работна сила. В сравнение с резултатите от проучванията през 2023 г. се наблюдава леко снижение на заявените потребности от работна сила с 2,6% или с около 7000 работници и специалисти по-малко. Спрямо средните стойности за рекордната по заетост 2019 г., търсенето през 2024 г. е на 82% от това през 2019 г.

Проучването събра важна информация относно нагласите на българския бизнес за очакваните компетентности и умения на търсената работна сила. Всеки четвърти работодател поставя на първо място личностната и социална компетентност като решаващ фактор за успеха на бизнеса, следвани от езиковата и предприемаческата компетентност, съответно със 17 и 12 % представителност. За 87% от бизнеса самоконтролът и дисциплината са най-необходимото умение, което трябва да притежава персоналът. На второ място по важност работодателите (85%) поставят уменията за работа в екип и комуникативност.

Резултатите от изследването показват също, че 59 219 фирми ще наемат нов персонал през следващите 12 месеца. В сравнение с допитването преди година, техният брой е нараснал с 3919 или със 7,1%.

През следващите 12 месеца работодателите ще търсят близо 153 000 специалисти с квалификация. Спрямо заявените потребности от професионалисти със средно образование през 2023 г. броят на потребностите, които работодателите заявяват през 2024 г. е намалял с 5,3%. Най-търсени професии ще са строители, шивачи, готвачи, оперативни счетоводители, строителни техници и др.

От други близо 59 300 специалисти с правоспособност или с висше образование ще се нуждае българският бизнес. Сред тях най-търсени ще са учители, медицински сестри, шофьори, лекари, машинни инженери, преподаватели, фармацевти и др. В сравнение с година по-рано броят на търсените специалисти с висше образование или правоспособност нараства с близо 1000 или с 1,6%.

Проучването показва, че 49 764 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца, като също се отчита нарастване на търсенето на годишна база с 650 позиции или с 1,3%.

Леко нараства делът на работодателите, заявяващи, че ще срещат трудности при намиране на нужните им специалисти и работници - от 63,8% средно за 2023 г. на 66,7% през 2024 г. Най-често споменаваната причина за проблеми при осигуряване на персонал е липсата на достатъчна квалификация (образование) на кандидатите – в 43,1% от случаите.

Предприятията, които смятат, че се налага съкращаване на персонал са 17 300, при 12 600 през 2023 г., което се явява ръст от 37,3% на работодателите, принудени да свиват дейността си през следващите 12 месеца.

Най-голямо търсене на работници и специалисти, през следващите 12 месеца, се очаква в индустрията - общо 68 249 души или 26,1% от всички заявени потребности. В търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството ще се търсят 55 308 или 21,1%, а в държавното управление, образованието, здравеопазването и социалните дейности – 48 710 или 18,6%.

Обучението на работното място е най-често предпочитаната форма за решаване на проблемите с недостатъчните умения на търсените от работодателите кадри, споделена от 43,3% от тях.

Според проучването в средносрочен план, т.е. в близките 3 до 5 години, търсените специалисти с висше образование ще бъдат 226 864 души. Трите най-търсени професионални направления са Педагогика, Икономика и Социални дейности. През следващите 3 до 5 години българският бизнес ще се нуждае и от 255 864 специалисти със средно образование. Най-необходими ще са специалистите в търговията на едро и дребно, строителството, маркетинг и реклама, счетоводство и данъчно облагане и др.

София-град остава областта, в която ще се очаква да бъдат наемани най-много работници и специалисти - 47 229, което е 18% от всички заявени в страната потребности, следвана от Варна - с 28 944 (11,1%) и Пловдив - с 23 433 (8,9%).

В 17 от 28 области заявените потребности от работна сила превишават броя на регистрираните безработни в тези области. Сред тях са Варна, където превишението е близо 5 пъти, София-град и Бургас - с превишение 4 пъти. Областите, в които няма да се усещат негативните последици от липса на достатъчно свободна работна сила, са Видин, Разград и Търговище.

В сравнение с резултатите от изследването преди година, в 11 от областите, е отчетен ръст на потребностите от работна сила спрямо предходната година, а в 17 - намаление. Най-съществено нарастват нуждите от работници и специалисти в област Сливен - 2,5 пъти спрямо заявените потребности през 2023 г. Следват областите София-град - със 77% ръст, Монтана - с 43%, Видин - с 37%, Плевен - с 36% и др. От другата страна са областите Габрово, Търговище и Разград, където потребностите от работна сила намаляват с над 70%.

Проучването на потребностите от работна сила се провежда веднъж годишно, за да се набира и анализира актуална информация относно професиите, компетентностите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри и да се планират мерки за организиране на тяхната професионална подготовка.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 4 Отговор
    Вчера на Илиянци цяла фабрика за чорапи не работи понеже пенсионерката която единствена може да пусне машините била болна.
  • 2 ТаУмВзе

    14 3 Отговор
    Нема матрял да шава на територията, пък тия да си търсят квалифицирани кадри да им бачкат робия за стотинки, при нечовешки условия.
  • 3 нннн

    1 2 Отговор
    От бългаски работници.
  • 4 Асан

    12 1 Отговор
    Махалите да пълни.Ама. На ТЕЛК и помощи.
  • 5 Град Козлодуй

    19 2 Отговор
    Не знам от какво има нужда България,но със сигурност знам от какво няма нужда. България няма нужда от 95% от сегашната държавна администрация. През последните 35 години докато населението на страната намаля с над 30%,противно на това държавната администрация се увеличи с 130%

    Коментиран от #7, #8

  • 6 От войници и войнички

    9 3 Отговор
    ще се нуждае България в следващата година. Ама няма да им се получи на натовските перки
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Град Козлодуй":

    Точно така!
  • 8 гоговец

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Град Козлодуй":

    В България с население 7 милиона, държавните служители са 440 000 . В Нидерландия при население от 16 милиона,държавните служители са 20 000 ( двадесет хиляди). Явно сме по богати от нидерландците и храним стотици хиляди клатикраковци

    Коментиран от #13

  • 9 Някой

    9 1 Отговор
    От какви да е - предимно метачи и чистачи на тоалетни. Щото квалифицирана работна ръка няма да е нужна - няма произвидство, ще намалее търсенето на IT, и всички кадърни младежи ще отлетят на Запад.
    Държава със затихващи функции.
  • 10 Румен

    7 0 Отговор
    От 250 човека депутати изпратени в някое ТКЗС с мотики и лопати
  • 11 Някой

    5 3 Отговор
    България не се нуждае от роби работници чакащи някой някой червен комунистомилионер да им даде заплата в края на месеца. България, се нуждае от свободни хора изкарващи сами заплатата си без да чакат някой са им казва какво са правят за да получат заплата в края на месеца.
  • 12 Миризлив пор

    3 2 Отговор
    От статията разбирам, че се търсят хора. От друга страна излиза Велев дете е нещо на работодателите и казва че ще уволнява хора защото расте минималната заплата? На кой да вярвам?
  • 13 Някой

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "гоговец":

    България 7 млн. население, 240 депутата.
    Холандия 17 млн население 100 депутата.
    Израел 10 млн население 110 депутата.

    Другото, което ме дразни е, че "патриотиге" на първо място се грижат за интересите на Путин и Москва. Дразни ме, че хора живеещи в чужбина гласуват за бг депутати, около 30-40 бг депутатите се избират с гласове на хора видели България на картичка и не знаещи български език.

    Няма да гласувам, докато не видя партия и политици мислещи за излъчения народ.