Last news in Fakti

26 Април, 2014 15:10 1 407 0

От лятото строим „Южен поток“

  • газпром-
  • южен поток

В България в най-скоро време ще бъде подписан договорът, който предвижда доставката на оборудването и материалите

Строителството на българския участък от газопровода „Южен поток” ще започне през лятото, съобщиха от „Газпром”. От компанията твърдят, че проектът се реализира строго според приетия график.

На съвещание в Москва ръководството на „Газпром” е обсъдило хода да строителството на газопровода „Южен поток” и реализацията на съпътстващите проекти на територията на Русия, припомня БНР. В България в най-скоро време ще бъде подписан договорът, който предвижда доставката на оборудването и материалите, строително-монтажните работи, обучението на персонала и въвеждането в експлоатация на съответния участък от газопровода, съобщава „Газпром” на своята интернет страница.

Графикът предвижда доставката на тръбите за „Южен поток” у нас да започне през месец май, а самата работа по изграждането да започне през юни на руска и през юли на българска територия. Есента ще започне полагането на тръбите от морския участък по дъното на Черно море.

Компаниите, които спечелиха открития конкурс, интензивно увеличават производството на тръби за първата линия от газопровода, съобщава „Газпром”. Подписани са и договорите за самия морски участък, както и за изграждането на технологичните обекти и за устройството на бреговите участъци в България и Русия, където ще преминават и четирите линии. Първият газ по тръбопровода ще бъде доставен в края на 2015 г. Плановете предвиждат също така по време на строителството и експлоатацията на „Южен поток” в България, Сърбия, Унгария, Словения и Хърватска да бъдат създадени около 8,5 хиляди нови работни места. Пресслужбата на руския газов гигант цитира и думите на ръководителя на „Газпром” Алексей Милер, който е заявил по време на съвещанието, че „днес само "Южен поток" може да даде на Европа реални допълнителни гаранции за енергийна сигурност".

Руският министър на енергетиката Александър Новак и председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер проведоха консултации в Москва с представители на Босна и Херцеговина, Македония и Молдова по въпроса за гарантиране на транзитните доставки на газ през територията на Украйна.

Участниците в срещата са изразили загриженост поради възникналите напоследък проблеми с плащанията, които биха могли да доведат до намаляване на количествата на природния газ за страните от Югоизточна Европа.

По-рано този месец президентът Путин предупреди лидерите на 18 европейски страни, че Русия ще преустанови доставките на природен газ за Украйна, ако страната не изплати задълженията си, което от своя страна може да доведе да намаляване на доставките за Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА