Last news in Fakti

7 Май, 2014 12:48 1 365 0

Русия обвързва Южен поток с Украйна

  • газ-
  • украйна-
  • южен поток

Националната банка на Украйна потвърди, че е получила първият транш от $3,2 млрд. от МВФ

На следващия етап от преговорите между Русия, Украйна и ЕС за газовите доставки Кремъл ще настоява за изграждане и пускане в експлоатация на Южен поток, чието изграждане се намира под заплаха заради приетия от Европейския съюз Трети енергиен пакет. Това съобщава в. „Известия“, позовавайки се на източник от руското правителство.

Кремъл е готов да разгледа и възможността за даването на отстъпка за синьото гориво за Киев, ако Украйна заплати натрупания дълг до момента с парите получени от Международния валутен фонд (МВФ).

На 7 май изтича срокът за разплащане по газовия дълг на Украйна към „Газпром“. Според в. „Ведомости“ в края на април той възлиза на $3,5 млрд. През април не са постъпвали никакви плащания, уточняват пред в. „Ведомости“ два независими източника от „Газпром“.

Съдбата на Южен поток и газовият дълг на Киев ще се решава на нарочна среща с представители на ЕС, която трябва да се проведе между 16 и 19 май.

Националната банка на Украйна потвърди, че е получила първият транш от $3,2 млрд. от МВФ. За следващите две години Киев трябва да получи от международната финансова организация около $17 млрд., които да се използват за стабилизиране на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА