Last news in Fakti

10 Май, 2014 16:07 719 1

Орешарски: Важно е да постигнем добри условия по Южен поток

  • южен поток-
  • условия-
  • орешарски-
  • стойнев

Международната кредитна агенция Фич даде изключително позитивна оценка на предприетите стъпки от настоящия кабинет в енергийния сектор. Ако бяхме спазвали предишния бизнес план, тази година НЕК трябваше да има дефицит от близо 500 млн.лв., отбеляза министър Драгомир Стойнев

Орешарски: Важно е да постигнем добри условия по Южен поток - 1
Снимка: БТА

Южен поток е проект, по който работим, в голяма степен наваксахме изоставането, което заварихме в средата на миналата година, каза министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг след правителственото заседание в Ловеч. „Всичко, което зависи от нас, сме го направили и продължаваме преговори за постигане на добри, а не каквито и да е условия за българската страна, във всички случаи не такива, каквито заварихме, когато поехме мандатa“, подчерта премиерът. По думите му опозицията проявява интересния подход да внася вотове за сравнително успешни политики. „Енергетиката е действително сектор с много рискове. Това е резултат от последните няколко години – има доста небалансирани решения. В момента позитивните тенденции са налице, макар и все още да сме далеч от състояние на балансирана система. В програмата ни една от ключовите мерки  ребалансиране на цялата система“, подчерта премиерът Орешарски.
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев също коментира евентуалния вот на недоверие, който ГЕРБ изразиха намерение да внесат. Министърът напомни, че именно секторът енергетика свали правителството на Бойко Борисов. „Спомняте си, че преди близо година народът изгони това правителство“, отбеляза г-н Стойнев. Той изтъкна, че международната кредитна агенция Фич даде изключително позитивна оценка на предприетите стъпки от настоящия кабинет в енергийния сектор. „Свършеното от правителството за близо една година наистина не бе малко“, изтъкна министърът.
Г-н Стойнев отбеляза, че по план тази година трябва да започне строителството на Южен поток. „Това е съгласувано и с нашите европейски партньори и с всички държави, през които ще премине газопроводът. Този газопровод е на Европа“, каза министърът.
По отношение на НЕК министър Стойнев напомни за пресконференцията си от преди около две седмици. „Ясно показах и доклада на инспектората за периода 2009г.-2013г. и нарушенията, които са правени при предишното управление. Имаше бизнес план приет от ръководството на НЕК, който целенасочено водеше компанията към фалит. Ако бяхме спазвали този план, тази година НЕК трябваше да има дефицит от близо 500 млн.лв., а следващата година – 700 млн.лв. Сега тези намерения на предишните управляващи няма да се сбъднат. Бизнес планът е изцяло променен и имаме професионално ръководство“, каза г-н Стойнев. Той напомни, че още преди две години е трябвало да има реално разделение на НЕК и на ЕСО, което обаче не се е случило.
Министър Стойнев съобщи, че днес ще се състои първа копка на завод край Плевен, който ще създаде близо 600 работни места. „Това се вписва в нашата политика за реиндустриализация на страната“, отбеляза министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    2 0 Отговор
    Важно е Ореховски да си подаде оставката колкото може по-скоро!