Last news in Fakti

15 Май, 2014 13:11 1 667 1

65% от българите смятат, че ЕС трябва да подпомага бедните региони

  • euvox-
  • избори-
  • ес

Източноевропейците за свободен трудов пазар

Северноевропейците се съмняват, че свободния трудов пазар в ЕС им е от полза. Голяма част от гражданите на северноевропейските държави не са съгласни с политиката на отворени граници за всички европейски граждани, според анализ на EUvox - интернет платформа, която e разработена специално за евроизборите и е достъпна на всички езици на страните-членки.

Към момента в онлайн проучването са участвали общо над 1 милион души от всички държави на ЕС.

Англичаните в най-голяма степен са против свободния трудов пазар, въпреки че традиционно подкрепят пазарната икономика и свободната конкуренция.

В Холандия и Кипър – държави, които разчитат на голям брой сезонни работници в туристическия сектор, мнозинството е за ограничаване на свободното движение на пазара на труда.

От друга страна избирателите в страните от южна и източна Европа, които поради икономическата криза претърпяха високи нива на емиграция през последните години, все още подкрепят свободния трудов пазар. В държави като България, Румъния, Испания и Португалия, повече от 80% от потребителите не са съгласни да се налагат ограничения на трудовия пазар.

Трябва ли ЕС да преразпределя ресурси от по-богатите към по-бедните си региони?

Южноевропейците подкрепят твърдението, че ресурисите на съюза трябва да се преразпределят от по-богатите към по-бедните. Както се вижда от графиката, най-категорична подкрепа това твърдение има в страните, които се приели еврото и са най-силно засегнати от кризата като Гърци, Испания, Португалия. Страните от Северна Европа с развити икономики като Холандия, Дания, Обединеното кралство обаче са против това преразпределение.

Повечето страни от Източна Европа са на мнение, че богатите държави трябва да подкрепят по-бедните. В България около 65% от попълнилите анкетата смятат, че ЕС трябва да преразпределя ресурси и да подпомага по-бедните региони. 

Интересно е да се отбележи, че до скоро се деляхме на Изток-Запад, сега май  започва разделение Богат Север - Беден Юг? 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай Николов

    1 0 Отговор
    Защо ЕС да подпомага , нека онази измет в парламента и всичките им приятели близки и роднини до девето коляно да спрат да крадат.