Last news in Fakti

22 Май, 2014 10:04 801 0

Започна гласуването за Европейски парламент

  • европа-
  • избори-
  • парламент

Резултатите от Португалия, Испания, Италия и Гърция могат да накарат инвеститорите да премислят дали да влагат пари в европейски активи

Започна гласуването за Европейски парламент - 1
Снимка: АП/БТА

На Стария континент започва изборен маратон. Близо 400 милиона европейци ще трябва да изберат 751 депутати за Европейския парламент, съобщава Ройтерс.

Великобритания и Холандия поставят началото на изборния маратон. В петък ще се гласува в Чехия и Ирландия, а в събота – Латвия, Словакия и Малта. Големият финал е в неделя, когато останалите страни-членки на ЕС ще попълнят състава на Европейския парламент.

Политическите наблюдатели се опасяват, че гласуването на Острова и Холандия може да даде тласък на евроскептичния вот.

Найджъл Фараж на Острова очаква победа. Последните социологически проучвания отбелязват 36% подкрепа за неговата евроскептична Партия за независимост. След нея остават опозиционните лейбъристите с 27%, а управляващата Консервативна партия се радва на 18% подкрепа.

Кампанията на Партия на свободата на Герт Вилдерс залагаше на отпечатени гулдени с лика на партийния водач.

Първоначалните прогнози отбелязват, че Европейската народна партия (ЕНП) ще бъде с най-много депутати, следвана от Партията на Европейските социалисти и евроскептиците, които ще увеличат своята тежест. Голямата интрига е дали либералите ще запазят стратегическото трето място и дали зелените ще продължат да бъдат малка група.

Резултатите от вота ще станат ясни след приключването на изборите във всички страни-членки.

Икономисти предупреждават, че увеличаване на тежестта на евроскептичните партии може да доведе до ревизия на напредъка направен в икономическите реформи. Фокусът на пазарите ще бъде съсредоточен в Италия, Испания, Португалия и Гърция. От четирите заплахата е най-голяма за Атина, където на проведения първи кръг от местните избори крайно лявата Сириза увеличи своето присъствие. Това може да накара управляващите да преразгледат провеждането на част от набелязаните реформи.

Вотът в Италия, Испания и Португалия е тест доколко избирателите подкрепят проведените болезнени реформи. Резултатите от четирите страни могат да накарат инвеститорите да премислят дали да влагат пари в европейски активи.

Резултатите от изборите ще бъдат обявени не по-рано от 23.00 ч. централноевропейско време (полунощ в България) в неделя.

Българските избиратели ще разпределят 17 мандата.

Гласуването е задължително в Белгия, Люксембург, Кипър и Гърция. Гражданите на Чехия, Ирландия, Малта и Словакия нямат правото да гласуват в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА