Last news in Fakti

16 Юни, 2014 21:44 1 698 0

Зелената енергия срещу идеите на ДКЕВР

  • дкевр-
  • фотоволтаици-
  • зелена енергия

За централи над 1 МВт ще са необходими 19 г. и 6 м за изплащане на инвестиционния разход спрямо сегашните цени

„Предложението на ДКЕВР за преференциалните цени за електроенергията от фотоволтаични централи може да зачеркне сектора. Определените цени са взети някъде от въздуха. Вие определяте една политика, която зачерква сектора”. Това заяви в рамките на днешното обществено обсъждане на преференциалните цени на електроенергията от ВЕИ в ДКЕВР Малинка Николова от Соларната асоциация.

Припомняме, че в доклада на ДКЕВР предвижда намаляване на преференциалната цена на електроенергията произвеждана от вятърни централи с над 20%, а за фотоволтаичните намалението е с над 50%. Новите цени касаят преференциални цени само за новоприсъединени централи, такива, които имат сключени договори преди 27 декември 2013 г. По неофициална информация сключените договори до тази дата са малко за над 1000 МВт, от които над 200 МВт касаят производството на електроенергия от вятърни централи.

Убеден съм, че става въпрос за някаква много голяма икономическа грешка, коментира Антон Желев от Българска соларна асоциация.  „Аз искам да се откажа от преференциалната цена, но каква е непреференциалната”, попита той, като констатира, че става въпрос за регулирани цени. Той посочи, че в доклада на ДКЕВР не се отчита това, че дружествата плащат мита. Не е отчетена и продуктова такса, която съставлява 1000 лв. на тон.

Според Меглена Русинова от БФА решението на ДКЕВР е в нарушение на редица административни процедури, вкл. и Закона за енергетиката предвид сроковете, предоставени на производителите за обсъждане и внасяне на възражения.

От своя страна председателят на ДКЕВР Боян Боев призна, че може би има направени грешки в доклада и поиска допълнителна среща с представителите на производителите на електроенергия от ВЕИ. Всъщност за отстраняване на грешки ДКЕВР проведе допълнителни заседания и с представителите от електроенергийния и топлофикационния сектор.

„Настоящото решение е икономически необосновано. Това е  регулаторно дискриминиране на производителите на електроенергия от фотоволтаични централи”, посочи Русинова. В подкрепа на думите си тя посочи, че при настоящите цени, предложени от ДКЕВР инвестиционните разходи за малки покривни централи ще е 15 г.

14,5 години ще са необходими за изплащане само на инвестициите на централи до 30 кВт, на такива от 200 кВт – 18 г., над 30 кВт – 20,6 г.,

„За централи над 1 МВт  ще са необходими  19 г. и 6 м за  изплащане на инвестиционния разход спрямо сегашните цени, без изчисляване на финансовия ресурс на инвеститора, без печалбата, която би го заинтересувала да участва в това”, посочи Русинова.

Председателят на Българската ветроенергийна асоциация Кенет Лефковиц  припомни, че посочената в доклада на ДКЕВР норма на възвръщаемост на капитала от 7% е отхвърлена от ВАК като много ниска. Според него освен това има пртиворечие между броя на часовете за работа на централите и преференциалната цена.Годишните ефективни работни часове са на базата 2 500 часа, но не е взето предвид, че има решение да се плащат една втора от работните часове. Ако има 2 500 часа преференциалната цена трябва да е за тях, модела не се връзва, коментира Лефковиц.

Припомняме, че това е втора нулева година на присъединяване на производители на зелена енергия, тъй като според Националния доклад за ВЕИ страната ни е постигнала ангажиментите си от 16% до 2020 г.

Производителите на зелена енергия имат срок от 14 дни, в които могат да внесат своите възражения в ДКЕВР. Регулаторът от своя страна ще излезе с решение за новите цени на 1 юли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА