Last news in Fakti

25 Юни, 2014 12:46 982 0

ДКЕВР с жалби до ЕК за преференциалните цени

  • дкевр-
  • ток-
  • централи
ДКЕВР с жалби до ЕК за преференциалните цени - 1
Снимка: БТА

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е изпратила две жалби до Европейската комисия. В жалбите се казва, че американските централи AES „Марица Изток 1” и „Контур Глобал Марица Изток 3”, както и производителите на електроенергия от ВЕИ мощности, са получавали прекомерни държавни помощи.

Това заяви днес председателя на ДКЕВР Боян Боев. По думите му проверката на ДКЕВР показва, че има нерегламентирана държавна помощ  и ситуацията е несъвместима с европейското и българското законодателство.

Желанието на регулатора в първата жалба е да се намали задължението на НЕК да изкупува цялата електроенергия произведена от "американските централи". Конкретните цифри са да се намали изкупуването от AES с 30%, а на „Контур Глобал” с 20%, а половината от блоковете на двата ТЕЦ-а трябва да излязат на свободния пазар.

Втората жалба до ЕК е заради прекомерното подпомагане на сектора за производство на енергия от възобновяеми източници. Според Боев България е постигнала параметрите за дял на зелената енергия от общопотребяваната, а "преференциалните цени не отразяват трайната тенденция за бързо намаляване на инвестиционните разходи".

ДКЕВР е изготвила и методиката за изкупуването на зелената енергия. Тя вече е изпратена за съгласуване в Министерството на икономиката и енергетиката.

Текстовете предвиждат за всеки ценови период енергийният регулатор да определя какви количества енергия от ВЕИ са нужни за регулирания пазар, а останалите да се изкупуват по цена на остатъчна енергия за балансиращ пазар. В момента тя е около 30 лева за мегаватчас, уточни Боев.

От регулатора очакват отговор от Европейската комисия да има през следващата седмица и на ДКЕВР да бъде разрешено да ограничи изкупуването на електроенергия, както от ВЕИ централите, така и от "американските" ТЕЦ-ове.

В противен случай цената на НЕК ще трябва да се актуализира на всеки три месеца на база на допълнителни разходи.

По време на днешното открито заседание на ДКЕВР от "Булгаргаз" заявиха, че ще изпаднат в затруднено положение, ако цената на природния газ бъде понижена.

Припомняме, че плановете на регулатора са природният газ може да поевтинее с 2,46% от 1 юли. Ако това намаление бъде прието, "Булгаргаз" ще продава газ под себестойност, заяви Александър Петров, началник на управление "Лицензионна дейност" в дружеството.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев каза, че възраженията на дружеството ще бъдат разгледани и комисията ще вземе решение на закрито заседание на 30 юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА