Last news in Fakti

14 Юли, 2014 08:14 15 382 4

10 358 лева заплата в "Южен поток"

  • южен поток-
  • пшеница-
  • ктб-
  • плаж-
  • мляко-
  • сирене

Преглед на печата

10 358 лева заплата в "Южен поток", разкрива "Труд"
Средно по 10 358 лв. месечна заплата са вземали служителите на "Южен поток България" през 2013 г., показва отчетът на дружеството.
През периода във фирмата, в която съсобственици са Българския енергиен холдинг и руската "Газпром", работят 23-ма души, пише в отчета. Разходите за техните възнаграждения са 2,86 млн. лв. на година, а отделно компанията е платила и 142 000 лв. за осигуровки. През тази година дружеството планира да назначи още 55 души на трудов договор.
Според отчета компанията продължава да работи на загуба от 4,44 млн. лв., защото няма никакви приходи. Строителството на тръбата у нас все още не е започнало, тъй като се чака одобрението на Брюксел.
Междувременно Русия чака България да внесе своята вноска от 191 млн. лева, за увеличение на капитала на дружеството, за което БЕХ се е съгласил през миналата година. Москва вече е блокирала пари по сметка за газопровода.

3,7 млрд. лв. би струвало гарантирането на влоговете от КТБ според проектозакона на БНБ, пише "24 часа"
3,7 млрд. лв. би струвало на държавата прехвърлянето на влоговете от Корпоративна търговска банка в "Креди Агрикол", става ясно от проектозакона за преструктурирането на КТБ, изготвен от БНБ и Министерството на финансите. Той бе предоставен през уикенда на парламентарните партии за съгласуване преди днешната среща при президента. ГЕРБ обаче не прати експерти, а БСП и ДПС поискаха пълна и детайлна информация за състоянието на КТБ, преди да решат дали ще спасяват всички влогове или не.
Според текстовете прехвърлянето ще се финансира от фонда за гарантиране на влоговете и държавата до размер на разликата между пасивите (привлечените средства) и активите (кредитите).
Според текстовете на проекта за обезпечаване на прехвърлянето на влоговете Министерският съвет дава финансиране на "Креди Агрикол" в размер на 2,2 млрд. лв. То може да е под формата на увеличение на собствения капитал и/или капиталов трансфер. За целта министърът на финансите ще може да емитира еднократно ДЦК.
Отделно фондът за грантиране на влоговете ще предостави на "Кредит Агрикол" 1,5 млрд. лв.
Финансирането по двата начина в частта на капиталовия трансфер ще поеме обслужването на прехвърлените влогове и няма да подлежи на възстановяване от страна на банката.

Пшеницата поевтиня със 17% за година, информира Стандарт"
Пшеницата поевтиня със 17% на година, сочи анализът на земеделското министерство. Само за последния месец цените на световните борси са паднали с 5 на сто, отчитат брокерите. Заради свръхпроизводството в световен мащаб се очаква котировките да се задържат на досегашните нива или дори леко да намалеят. По данни на Софийската стокова борса цените на пшеницата у нас са около 300 лв. на тон без ДДС. Те са сравними с тези в Украйна и Русия и малко по-високи от предложените от Казахстан. Трите страни са най-сериозният ни конкурент, а цените у нас се ръководят главно от котировките на пшеницата именно от Черноморския регион. Заради това въпреки трудностите и по-високата себестойност на родната продукция, която се очаква тази година заради валежите, страната ни трудно ще може да повлияе на цените. Дори заявките от Северна Африка за внос на пшеница не са в състояние да вдигнат драматично стойностите, на които се търгува житото, смятат брокерите. Те съветват стопаните да не бързат да продават зърното, ако имат възможност да го съхраняват по-бързо. Традиционно през зимата цената на пшеницата се вдига с до 20 на сто, коментира шефът на Софийската стокова борса Васил Симов.

Министерството на отбраната изненада с визия чак до 2035 г., чуди се "Сега"
Само за шест месеца военното министерство е успяло да изготви нова концепция как ще се реформира армията чак до 2035 г. Въпреки краткия срок планът има претенции да ангажира няколко правителства, включително и с отделянето на сериозни суми за модернизация. Това става ясно от документите, които МО е изпратило на военните съюзи. Модернизацията, която ще последва от новата визия, се изчислява на 2.3 млрд. лв. Заради това тя се следи с особен интерес от военните компании. Сред приоритетите са проектите за покупка на нови изтребители, безпилотни самолети, бойни кораби и модернизация на комуникационните системи. Според заповедта на военния министър Ангел Найденов над 80 експерти са подготвили два документа. Единият е стратегия за развитие на въоръжените сили до 2035 г. Документът ще бъде представен за първи път на 15 юли и ще се съгласува с НАТО и командването на армията чак до декември. 

Снимка на плажа излиза колкото нощувката, диви се "Новинар"
Снимката на плажа е сред най-скъпите удоволствия в морските ни курорти това лято. В Китен фото с папагал, игуана или змия излиза 10 лв., колкото струва и нощувката на човек в по-евтините квартири, показа проверка на „Новинар”. За сметка на това шезлонгите, чадърите и бирата по капанчетата на плажа запазват миналогодишните цени, а в някои курорти дори са по-евтини. В Обзор, Синеморец и Китен голямото пиво върви по 2 лв. Цената на царевицата пък падна до 1,50 лв., след като преди седмица струваше с 50 стотинки повече в Обзор. Навсякъде по южните курорти сладоледът върви по 2 лв., пържените картофки на плажа са по 3 лв., а цацата върви между 1,50 лв. и 3,50 лв. Комплектът чадър и шезлонг струва 10-12 лв. Безалкохолните напитки излизат колкото кафето и се продават за 1,60 лв. За порция скумрия пък ще ви вземат 7-8 лв. Сусамените гевреци вървят по 2 лв., а кебапчетата и кюфтетата са по 1 лв. за брой. В някои курорти, като Обзор например излиза солено да си напазаруваш в супермаркет.
Повечето вериги по морето са надули цените и продуктите излизат двойно по-скъпи отколкото в магазините в София. „Излизаше по-евтино да се храним в заведение, отколкото да си купим хляб, лютеница, сирене и салам за в квартирата”, коментира Бояна Стоименова, която преди един ден се е върнала от Обзор.

Производството на мляко и сирене спада, регистрира "Капитал Daily"
Производството на традиционни млечни продукти като сирене, масло, кисело и прясно мляко е намаляло леко през миналата година, това на кашкавал и пушени сирена се е увеличило, а компаниите от сектора са продължили да разнообразяват продукцията си. Количеството на преработеното мляко е намаляло в сравнение с предходната година на фона на ръст в общо произведеното. За сметка на спадащата преработка са продължили да нарастват директните продажби на мляко и използваното за собствена консумация от производителите. Това са основните тенденции на млекопреработвателния сектор през миналата година, показват официалните данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Интересна тенденция е, че от първите три млекопреработвателя по оборот нито един не е силен в сегмента на сирената и кашкавала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лелеле Лелеле

    4 1 Отговор
    Еххееееее, добре ли е тая заплатка
  • 2 Симеон Тасев

    0 2 Отговор
  • 3 Симеон Тасев

    0 2 Отговор
    надали
  • 4 John Ts

    0 0 Отговор
    какво надали бе? и да не е точно толкова, пак е около... поне 8-9 хил. МИМНИМУМ! намерили начин "да цуцат" и ще се "назландисват"... айде холан...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове